Ha szoktátok nézegetni külföldi fitnesz oldalakat, akkor bizonyára feltűnt, hogy az amerikai diétákban folyton felüti a fejét a híres mogyoróvaj, a fogyasztó módszerektől az izomépítő tippekig szinte mindenhol megtalálható. Nálunk sajnos ennek a terméknek nincs akkora hagyománya, a boltokban csak nagy ritkán és elég borsos áron lehet hozzájutni (ahhoz képest, hogy Angliában szinte alapélelmiszerként mindenhol jó áron megtalálható), de most megosztom az otthoni receptemet, ami adalékanyagoktól mentes és olcsó is. :)
Mogyoróvaj esetén sokan az egészségtelen, mogyorót kis százalékban tartalmazó, főképp inkább csokoládéból és cukorból álló mogyorókrémek juthatnak eszünkbe, pedig a mogyoróvaj nem azonos a mogyorókrémmel. A mogyoróvaj egyáltalán nem édes, a boltokban kapható változat kifejezetten sós. Tulajdonképpen 100%-ban mogyoróból áll, tehát tartalmazza a mogyoró előnyös tulajdonságait.
A mogyoró olajtartalma igen magas, de ne ijedjünk meg, mert egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést, nem emelik meg a koleszterinszintet.
Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt válasszuk, tehát telítetlen zsírsavat,ami a mogyoróban is megtalálható. A napi ajánlott mennyiség körülbelül egy kis maroknyi mogyoró (tehát 3-4 kávéskanálnyi). Tehát ha egy bödönnyi mogyoróvajat kanalazunk be reggelire, attól még nem leszünk egészségesek. Mint mindenben, itt is a mértéket kell megtalálni.
És miért is eszik azok, akik izmot szeretnének építeni? Egyszerű: mert nagyon magas a fehérjetartalma.
És akkor a házi recept:
Szükségünk lesz
*2 csomag sótlan mogyoróra*2 kávéskanál olivaolajra*2 kávéskanál kókuszolajra..és egy jó kis robotgépre.
Nincs is más dolgunk, míg addig daráljuk, amíg krémszerű állagot nem kapunk. Én személy szerint a crunchy változatot imádom, tehát miután krémesre őröltem a mogyoróvajat, még dobok bele egy marék mogyorót és egy pár másodpercig tovább darálom, hogy darabos legyen. Hűtőben tárolva több hónapig is eláll. Egészségetekre!