Az első tizenkét hét | A kezdetek

Az első tizenkét hét | A kezdetek

Az első tizenkét hét | A kezdetek

“Néha a legkisebb dolgok foglalják el a legnagyobb helyet a szívedben.” - Micimackó

Nagyon furcsa és nehéz volt az elmúlt három hónapban nem beszélni arról a picike (HATALMAS) dologról, ami velünk történt. Mindeközben ez a mi kis titkunk volt majdnem 12 hétig, amely az egészet még meghittebbé tette. Azt hiszem, hogy elég egyértelmű a képről, hogy miről is beszélek. :) Mert csodák igenis léteznek.

img_0250.JPGA képen már 11 hetes a kis ficánka.

Ahogy ezeket a sorokat írom, már 14 hetes várandós vagyok. Túl vagyok három és fél hónapon, az egész napos hányingereken, elképesztő fáradtságon, kávéundoron és minden tipikus első trimeszteres tüneten, ami engem mind mind megtalált szépen sorban. Persze nem is gondoltam, hogy könnyű lesz, hiszen egy aprócska életet létrehozni nagyon nagy dolog. Sokszor hihetetlen volt felfogni, hogy mi is zajlik bennem. Különféle könyveket és telefonos appokat olvasgattam nap mint nap, amelyben elmondják, hogy éppen a kis ujjacskák vagy az ízlelőbimbók fejlődnek az adott héten. Aztán végre elérkeztünk a 11.héthez, amikor is először láthattuk Őt, a mi kis csodánkat.

- Hogy mennyire vártunk Rád! Másfél év után ott vagy bent - mozogsz, ugrálsz, táncolsz és integetsz nekünk, hogy minden rendben Veled!

Körül sem tudom írni azt a szívmelengető érzést, amit akkor éreztünk. 

Az első 12 hét sok mindent tartogatott. Az első pozitív tesztet, azaz a leghaloványabb "második csíkot" a karácsonyi szünet előtt pár nappal tarthattam a kezemben. Viszont előtte én már éreztem, hogy ez most valahogy MÁS. A karácsony előtti utolsó hetek mindig nagyon stresszesek a munkahelyen, plusz ehhez jött volna a PMS, ami minden hónapban rosszul érint. Viszont stressz és idegeskedés helyett egy földöntúli, hatalmas békét éreztem magamban. Lehet furcsán hangzik, de még sosem éltem át ilyen harmóniát a testemmel és a lelkemmel, mint abban az első pár hétben. Tudtam, hogy valami készülőben volt. De csak remélni mertem, hogy elindult egy picike élet bennem és ezért látom a szürke napokat rózsaszínnek. Itt még minden nagyon korai volt (7-8 nappal a menstruáció előtt), tehát nem is tudtam volna tesztelni. Pár nap múlva viszont egy esti kádfürdő előtt pont arra gondoltam, hogy miért is ne csinálnék egy tesztet. Le is tettem a kád mellé, ültem a gyertyafényben és el is felejtetettem a nagy lazításban, hogy talán örökre megváltozik az életem. Aztán 10 perc múlva rápillantottam a papírcsíkra, de messziről nagyon negatívnak tűnt. Közelebb hajoltam, hunyorítottam, odatettem a gyertyafényhez, megint hunyorítottam, forgattam... 

- Hiszen mintha ott lenne egy második csík! 

Olyan halvány volt és olyan "mintha" volt az a csík, hogy azóta sem találom. Akkor csak a szívemmel láttam. Viszont nem hagytam annyiban a dolgot, másnap reggel csináltam még egy tesztet. Talán picit erősebb..

- Ott van ez, csak egy kis bátorítás kell neki!

Fel is keltettem a Másik Felem, hogy nézze meg "mit találtam a fürdőben". Nem tudom, hogy ekkor mit gondolhatott, valószínűleg, hogy elment az eszem hajnal 6-kor, de azért kibattyogott velem a fürdőbe összegyűrt arccal, hogy "na mi az".

- Ott a második csík! Látod?

Hát nem nagyon látta és így visszanézve én sem, ezért nem volt nagy összeborulás vagy örömtánc, mint a filmekben. De azért valami megváltozott. Kaptunk egy aprócska Reményt, de még magunk sem mertük elhinni. Ez a kis Remény napról napra erősödött és Karácsony napján már nagyon magabiztosan mutogatta magát.

- Higgyétek már el, én bizony itt vagyok és nemsokára érkezem!

Az első ultrahangig szinte csigatempóban kecmeregtünk. Az angol rendszer teljesen más, mint a magyarországi, de erről a következő posztban hosszasan mesélek. Nem rosszabb, csak más. Itt 12 hétig nem vizsgálnak meg, hiszen addig bármi történhet. Ekkor utalnak be az első ultrahangra. Az egész rendszer a természetességre törekszik és azt vallják, hogy a várandósság nem betegség. Itt a nők az utolsó pillanatig dolgoznak, élik a mindennapokat, sportolnak (persze kíméletesebb tempóban) és az ambuláns, természetes szülést pártolják, tehát ha minden rendben, akkor aznap már haza is küldenek, hogy otthoni, nyugodt környezetben hangolódj rá az anyaságra. Császármetszés után ez 2 nap. Orvosok helyett midwife-ok vannak, vagyis bábák és valahogy az egész várandósságot hatalmas nyugalommal kezelik. A céljuk, hogy az anyák megtalálják a kapcsolatot a babájukkal már az első percektől kezdve, figyeljenek a testükre, a baba mozgására és mindenféle beavatkozás nélkül (a legtöbben érzéstelenítés nélkül) hozzák világra a kicsit. Először kicsit megijesztett a rendszer, de mióta találkoztam az egyik bábával, teljesen lenyugodtam. Hiszen ez a világ legtermészetesebb dolga és látom és érzem is, hogy a testem tudja, hogy mit kell tennie. Eddig legalábbis minden rendben volt, remélem ez így is marad. :)

A következő posztban beszélek az első trimeszteres tünetekről és arról, hogy miben változott meg az életmódom az első három hónapban.

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

Hajápolási rutin

Hajápolási rutin

Hajápolási rutin

Az alapok

Régóta szerettem volna írni a hajápolási rutinomról, mert szerintem nehéz megtalálni az évszaknak, kornak és hajtípusnak megfelelő rutint, kicsit mindig változtatnom kell. A hajam ugyanis vékonyszálú és érzékeny. A mostani termékek több hónapja vagy éve a kedvenceim és örülök, hogy rájuk találtam. 

DADDY-O SAMPON | LUSH

Jó sampont találni nagyon nehéz. Mióta jobban megismerkedtem a Lush-sal, azóta gondolkodom, hogy vajon érdemes lenne-e kipróbálni a hajápolási termékeket is, ugyanis eddig leginkább a fürdő- és tusolócsodákat vásároltam náluk. Sokáig nézelődtem, szagolgattam, mire kiválasztottam két terméket: az eladók pedig örömmel csomagoltak nekem egy-egy pici mintát a Daddy-O samponból és az American Cream balzsamból, amely pont egy hajmosásra volt elegendő. Egy ideig el is feledkeztem ezekről a mintákról, de amikor Barcelonába készültem tavaly, pont jól jött a kis kiszerelés a repülőre. Azonnal beleszerettem a termékekbe. Be is szereztem a nagytesókat.

A Daddy-O sampon egy igazán különleges termék, élénk lila színe a hamvasító samponokra emlékeztet és pont jókor jött, hogy felfrissítse a szőkés tincseimet. Sampon még nem tisztította ilyen hatékonyan és kíméletesen a hajam, minden használat után szinte fellélegzik a fejbőröm. Nem tartalmaz szilikont, nem nehezíti el a hajat és az a tipikus szilikonos-mű érzet is elmarad. Pont ezért nekem mindenképpen hidratálnom kell használat után a hajszálaim végét. Sokáig gondolkodtam, hogy hogyan is írhatnám körül az illatát, mert szerintem nagyon egyedi és különleges. Talán leginkább Tim Burton filmjeire emlékeztet, olyan mesebeli az illatkompozíció. Valószínűleg a csillogó mélylila színe is hozzájárul ahhoz a gondolathoz, hogy ez a sampon csodaországból jött. Már csak a stílusos, kis üvegcse hiányozik a képből.

p1060076.JPG

AMERICAN CREAM | LUSH

Ha jól tudom, akkor ez a Lush egyik legnépszerűbb hajápolási terméke, amin nem is csodálkozom. Az krém leginkább egy sűrű smoothie-ra emlékeztet, krémes, tejszínes és édes illatú, de egyáltalán ne arra a zavaróan édes-mű illatra gondoljatok. Az összetevők között található a friss eper, a friss bio narancs, levendulaolaj és muskotályzsálya. Én a hajbalzsamokat általában csak a hajam végére szoktam felvinni, mert általában elnehezítik a hajam, de ezt a terméket fel tudom vinni az egész hosszra anélkül, hogy zsíros és lapos érzetet hagyna maga után. 

A hajam minden mosás után természetesen csillogó és szuper illatú lesz, plusz kevésbé zsírosodik. A Másik Felem imádja ennek a samponnak és balzsamnak az illatát és valóban, több napig érződik az illatkompozíció, ami mindig is egy elérhetetlen álom volt számomra. 

p1060079.JPG

EXTRAORDINARY OIL-IN-CREAM | LOREAL

Ez a termék egy nagyon régi favorit és eszem ágában sincs lecserélni bármi másra, ez a krémes olaj valami csodaszer. Miután óvatosan kifésültem a hajam mosás után, egy aprócska mennyiséget oszlatok el egyenletesen a szárítás előtt. Fontos, hogy a kevesebb több-elvet kövessük, egy borsónyi mennyiség bőven elég, én egy leheletnyit szoktam felvinni, mert vékonyszálú a hajam. IMÁDOM. Száraz hajon is működik, de ne essünk túlzásokba a mennyiséget illetően. 

p1060085.JPG

SZÁRAZ SAMPON | BATISTE

Vannak napok, amikor nincs idő hajat mosni, ekkor szoktam bevetni a Batiste száraz samponját. Több márkát is kipróbáltam, de eddig csak a Batiste száraz samponjai váltak be, mert tényleg felfrissíti a hajat, ahelyett, hogy még jobban elnehezítené. Az illatok közül talán az eredeti zöld és a fresh and breezy vált be leginkább, a többi illat nekem túl sok és nehéz. Sokan nem tudják, hogy hogyan kell normálisan száraz sampont használni, hiszen több lányt is láttam már fehér hajtővel szaladgálni a városban. A trükk a következő: 

1. Alaposan rázd fel a terméket.

2. 20-30 cm távolságról fújd a hajtövekre rétegenként. Ne ess túlzásokba, a kevesebb több.

3. Ezután hagyd állni egy fél percig majd fogd meg a törölköződet és masszírozd bele a hajadba. Én pont azokat a mozdulatokat használom, amelyeket hajmosás után szoktam.

4. Fésüld ki a hajad, majd egy fél percig fújd át hajszárítóval és kész is vagy!

p1060088.JPG

 

Nektek van bevált rutinotok vagy csak levesztek egy sampont a polcról?

 

 

iNSTAGRAM

FACEBOOK

Vajon mit hoz 2018?

Vajon mit hoz 2018?

Vajon mit hoz 2018?

Köszöntelek 2018 első bejegyzésével! Talán egy kicsit elkéstem így Január vége felé, de most éreztem úgy, hogy ideje lenni leülni és összefoglalni, hogy mit is várok ettől az évtől. Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, de azért  jó összegezni, hogy miben és hogyan szeretnék változtatni magamon és az életmódomon.

img_0179.JPG

SLOW LIFE

2017 nagyon sűrű volt. Költözés, megszámlálhatatlan repülőút, edzések, futások, munka, munka, munka. December végére kicsit elfáradtam és úgy döntöttem, hogy bár nagyon szeretem a munkám, kicsit lassítani fogok. A novemberi előléptetés nyilván nem segít ebben, hiszen több és nagyobb az elvárás, főleg úgy, hogy a csapatom kisebb lett, a feladatok száma pedig exponenciálisan növekszik napról napra. De minden nap találok egy-egy fél órát, akár az ebédidőmből lecsípve, akár két meeting között, hogy sétáljak egyet. Ezt szigorúan betartom, hiszen ha nem teszem meg, akkor egyáltalán nem látom a napot, hiszen reggel és este még mindig sötét van a világ ennek a táján, a mesterséges fény pedig elég lélekölő. Emellett időt szánok jógára is. Január elsején egy 4 órás flow jógával indítottam az évet a CAMYOGA csapatával. Elképesztő löketet adott a másnapi évkezdéshez a laborban. Azóta is próbálok minden nap becserkészni egy-egy 20-30 percet estéként, amikor csakis magamra, a légzésemre és az egyensúlyra figyelek. 

CREATIVITY WITHOUT EXPECTATIONS

A kreatívkodás nagyon könnyen kiesik az ember életéből. Szerintem ez az első, amelyet elvesztünk vagy feladunk, amikor túl sok a munka, otthon takarítani, főzni kell és különben is nyűgösek és fáradtak vagyunk. Pedig mennyi mindent kaphatunk egy-egy kis otthoni projekttől! Sokan mondják, hogy nekik ihlet kell ahhoz, hogy valamibe belekezdjenek, viszont én pont fordítva gondolom - a rendszeres alkotás ad igazi inspirációt. A TV előtt üldögélés valószínűleg nem fog ihletet adni, ha eddig sem adott. Az inspirációt keresni, a kreativitáson pedig dolgozni kell. Olyan ez, mint az izom. Nem várhatjuk el, hogy nehéz súlyokat emeljünk rendszeres edzés nélkül. Nem fognak brilliáns ötletek sem megtalálni minket, ha nem tréningeljük az agyunkat.

Ebben az évben szeretnék ismét alkotni - rajzolni, többet zongorázni, írni. Viszont elvárások nélkül! Abban a pillanatban, amikor célokat tűzök ki a hobbimmal kapcsolatban, valahogy az egész elveszti az alkotni akarás varázsát. Hiszen a célt látom a szemem előtt, nem pedig a pillanatot élvezem. A másik probléma az, hogy mindig tökéleteset szeretnék alkotni és amikor ez nem jön össze feladom/bedobom a sarokba/valami másba kezdek.  Ebben az évben játszani fogok a színekkel, a szavakkal és ha valami nem úgy alakul, ahogy elképzeltem, elteszem tanulódarabnak. Ahelyett, hogy a végeredményt nézzem, az elsődleges célom az lesz, hogy élvezzem a kreálás minden pillanatát - mint a gyerekek. Az ő egyetlen céljuk a játék és a szórakozás, és milyen jól teszik. Az egyetlen ember, akinek meg szeretnék felelni a kreativkodásommal ebben az évben, csakis én leszek. 

MOZIBA, MÚZEUMBA ÉS LONDONBA JÁRNI

Hiányzik egy kicsit az emberek nyüzsgése, a barátokkal való mozizások és kávézások. A hideg idő mindenkit kicsit magába fordít. Ebben az évben szeretnék többet járni múzeumokba, kiállításokra és szeretnék bloggerekkel találkozni, inspirációt cserélni vagy csak csevegni az élet apróbb dolgairól. Londonban is régen voltam már, ott pedig mindig történik valami. 

Lehet a hideg idő az oka, kicsit nehezebben esik most bármibe is belekezdeni, elmenni valahová vagy kreatívkodni. De ahogy az idő is melegszik majd (remélem) és a nappalok is hosszabbak lesznek, a természettel együtt mi is éledezünk lassan, kikecmergünk a kis barlangunkból, hogy új célokat valósítsunk meg, hogy új dolgokat fedezzünk fel vagy csak, hogy élvezzük a létezés pillanatát és figyeljünk a belső hangra.

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

 

 

 

És Neked milyen volt 2017?

És Neked milyen volt 2017?

És Neked milyen volt 2017?

Mert nekem hosszú. Sűrű. Kedves. Izgalmakkal teli. Bonyolult. Fáradtságos. Boldog.

Annyi minden történt ebben az évben, hogy visszaemlékezni is nehéz, de azért megpróbálom.

p1060033_1.JPG

JANUÁR FEBRUÁR MÁRCIUS

Hosszas pakolások, szervezkedések, kiköltözés után végül Januárban beköltöztünk az újonnan épült lakásunkba. A költözés előtt kiszortíroztuk az életünket és rájöttünk, hogy igazából nem sok kell a boldogsághoz. Ha valami nem szolgált minket évekig, sőt hónapokig, esetleg nem fűződött hozzá semmi személyes kötődés, attól megváltunk vagy odaadtuk olyanoknak, akiknek nagyobb szüksége van rá. Ezt a minimalista elvet követtük a 2017-es évben, próbáltunk nem halmozni az új lakásban, amely igazán letisztulttá és rendezetté tette az otthonunkat. 

"Lenyugodtam. Reggel elidőzöm az erkélyen, elszöszmötölök a reggelimmel, sütit sütök hétvégente, elmegyek sétálni a napsütésben, délután nem bánom, ha egy picit túlóráznom kell. Nem sietek sehová, nem siettetem az életet, mert ott vagyok, ahol lennem kell." - A SÁRGA FOTEL ÉS A SZÜLINAP

"Süt a nap, minden olyan derűs. Eszembe jut, hogy milyen régen futottam úgy szívből! Edzeni persze edzek, de az más. Most itt az ideje ismét szabadnak lennem! Besurranok a szobába, felöltöm a futóruhámat, a hajamat pedig copfba kötöm. Mi más kell még? Tavasz, szabadság, napsütés, energia egy szombat reggelen. Nem futottam gyorsan, nem futottam sokat, de minden másodpercet megéltem. Minden pillanatban ott voltam, ahol lennem kellett, Magammal, a Napsütéssel és a Tavasszal."  - EGY VASÁRNAP REGGELI NAPSÜTÉS

img_7925.JPG

p1040999.JPG

Márciusban a munkám során majd 48 órát Olaszországban tölthettem, amely nagyon sűrű, de mindenképpen izgalmas volt. Szerintem 3 óránál nem aludtam többet, amikor pedig hazaértem, egy előléptetést is átvehettem. Ez volt az első az évben, ősszel még egy előléptetéssel lettem gazdagabb, visszafordíthatatlanul is elindult valami jó.

ÁPRILIS MÁJUS JÚNIUS JÚLIUS

Az évben sokat kirándultunk - a hegyekben, Bolognában, Firenzében, voltunk Magyarországon is, ismét hegyet másztunk, közben pedig fogszabályzós lettem. Nem bántam meg, bár szokatlan volt az elején, de minden hónapban, héten látszik, hogy mennyit alakulnak a fogaim és alig várom, hogy végre lekerüljön a "szörnyecske".

"Így hát elutaztam. Két hétvégén is. Először Délre vettem az irányt, aztán Északra. Közben pedig figyeltem magamra, a világra, a pillanatokra. Mindegyik olyan értékes volt! Csak ülni és hallgatni a madarakat. Vagy reggel sétálni menni, amikor még senki sincs ébren. Ülni a napsütésben és csak élvezni, ahogy a lelkem felmelegszik. Mezítláb járkálni a fűben, hegyet mászni, friss levegőt szívni, barátokkal lenni, beszélgetni vagy csendben ülni egymás mellett, oda menni, ahol nincs internet, ahová nem kell make-up, ahol önmagam vagyok." - UTAZÁS A LELKEM KÖRÜL

p1050584.JPG

p1050203.JPG18194916_1309572939096446_7550467621911098630_n.jpg

Nyáron eljegyeztek! Bár azóta nem sokat szerveztük a saját esküvőnket (vagyis elkezdtük, de végül változtattunk egy kicsit a terveinken), de jövőre szeretnénk mindenképpen megtartani az esküvőt és nem a végtelenségig húzni a jegyességet.

"Ez a fiú hat éve felült a repülőre, hogy Magyarországra utazzon, ahol cserediákként töltött pár hónapot. Előtte ugyan nem sokat hallott az országról, de hamar a szívébe zárta a pálinka, a lángos és a gulyás hazáját. Sok szép emléket, magyar kifejezést és barátot szerzett a majd egy év alatt, hazautazásokor pedig egy magyar lány szívét is magával vitte a repülőn." - WE ARE ENGAGED

4.JPG

Nyár végén változtattam az életmódomon és feladtam az állati eredetű termékek fogyasztását. A reggeli tejeskávémba növényi tej került, a húsokat amúgy sem nagyon ettem, de végül elhagytam, a sajtoktól pedig egy hatalmas pizza formájában búcsúztam el. Így az ünnepek környékén azért nem tartom be szigorúan ezt az étrendet (például az otthonról küldött mákos bejglit megeszem, amibe anya belesütötte a lelkét), de azért ezeket a kilengéseket eltekintve sikerült áttértem a növényi életmódra. 

"És hogy hogyan érzem magam? Elképesztően energikusnak és motiváltnak az élet minden területén, amit nem gondoltam volna. A munkahelyemen szárnyalok, produktívabb vagyok, mint valaha, a sport jobban megy, az edzőteremben több súlyt emelek, a futás alatt nem fáradok ki, este hazaérve pedig izgatottan állok neki főzni."

img_0516.JPG

Ősszel Máltán jártam egy konferencián, amely hatalmas löketet adott a karrieremnek. Rengeteg inspirációt kaptam, novemberben pedig bezsebelhettem a második előléptetésemet is az évben, amely hatalmas ugrás volt a ranglétrán. Azóta mondjuk a munkaidőm eléggé megnövekedett, de most még nem bánom annyira túlórákat - ha van értelme és megéri. Novemberben Amszterdamba utaztam egy kurzusra és ez volt az év utolsó repülőútja.

Közben futottam, edzettem, erősödtem és jógázni is elkezdtem a hideg beköszöntével. És még a zenéhez is visszatértem, ugyanis ismét zongoratulajdonos lettem (elektromos). Minden nap jut egy kis idő a zenére, ilyenkor teljesen kikapcsol az agyam és szárnyal a lelkem. 

 

Energikus, sok jó emberrel, utazással, történettel, színnel, illattal, dallammal, munkával teli évem volt.

ÉS NEKTEK?

Már alig várom, hogy 2018 mit hoz magával!

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

2017/12/25 : Enikő Menczel 2 komment
Reggeli rutin

Reggeli rutin

Reggeli rutin

p1060014.JPG

Mindig is "morning person" voltam. Imádom a reggeleket, az új lehetőségek és a kávém illatát, az alvó város békéjét és a fényeket. Viszont a téli hónapok kicsit engem is megviselnek. Amikor elindulok a munkába MÉG, amikor hazajövök pedig MÁR sötét van. Rövidebbek a nappalok, hidegebbek az éjszakák és a takaró valahogy mindig akkor a legpuhább és legmelegebb, amikor fel kellene kelni. 

Egy hete úgy döntöttem, hogy kicsit felrázom a reggeleimet és új rendszert vezetek be mielőtt teljesen berendezkedem a téli álomra. Általában reggel 6:30 és 7 között kelek és 8:30 körül kezdek dolgozni (hivatalosan 9-kor kezd a munkaidő). Mostanában nem sok időm volt ebédszünetben edzeni, ezért estére hagytam a mozgást, ami a téli időszakban leggyakrabban jóga volt, hétvégén pedig futottam. Viszont hiányzott a futás adta energia a hétköznapokban, ezért úgy döntöttem, hogy heti kétszer - kedd és csütörtök reggel még munka előtt futok egy kicsit a reggeli cidriben (szeretem ezt a szót).

Már hétfőn este felkészültem a másnap reggeli edzésre. Kikészítettem a futóruhámat, a sapkámat és a kesztyűmet, korán aludni tértem. Így amikor kedden reggel 6 előtt 5 perccel megszólalt az ébresztőm, már ugrottam is ki az ágyból, be a futóruhába és futottam a félálom és ébrenlét között valahol. Mire visszatértem, felkelt testem és a lelkem is. Volt időm egy frissítő zuhanyra, majd ráérősen kávét és reggelit készíettem. Szinte minden reggel kávézom, amelyet bio édesíett szójatejjel készítek mióta feladtam a tejtermékek fogyasztását. Aznap reggelire pedig zabkását ettem gyümölcsökkel. Imádom a zabkását, mert meleg, finom és tápláló. Általában ezt vagy mogyoróvajas toastot eszem banánnal. Sosem hagyom el a lakást reggeli nélkül.

Nem is kell mondanom, hogy aznap vigyorogva mentem dolgozni. :)

Csütörtökön hasonló tervekkel ébredtem, viszont a jógát választottam a futás helyett. Egy kiadós nyújtásért kiáltott a testem, ezért egy fél órás programot választottam. Mostanában Adriene jógavideóit követem, szerintem nagyon jól követhetőek a gyakorlatok és szinte mindenre van egy videója - morning yoga, power yoga, yoga for weight loss, yoga for balance, yoga for stress relief. Mindig találok egy hangulatomhoz illő videót, még akkor is, ha csak 10 percem van egy kis átmozgatásra.

Itt egy reggeli energizáló videó:

A kocsiúton általában Podcastot hallgatok, a mostani kedvencem Estée Lalonde The Heart of it. Mindig is szerettem Estée videóit, de a Podcastjai szerintem sokkal összeszedettebbek és érdekesebbek, mint egy-egy youtube videó. Ha pedig zene, akkor legyen ma ez:

..We'll sing it's a beautiful day and it's gonna be my beautiful day.. 

 

Hogy is lehetne ezek után egy rossz reggelem? :)

Nektek van bevált rutinotok?

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

 *saját képek

Jógás, utazós, személyes

Jógás, utazós, személyes

Jógás, utazós, személyes

Az elmúlt hónapokban eltűntem a blogról. Sokszor ültem neki az írásnak, mint sok minden másnak is, aztán valahogy nem jöttek a szavak. Olyan sok minden történt velem, hogy egyszerűen nem tudtam rendezett mondatokba állítani a gondolataimat, mint ahogyan az életemet sem. Egyszerűen nem tudtam megállni, Málta után szinte beszippantottak a lehetőségek, a munka és az élet maga. Fáradtan, összetörten is magabiztosan mosolyogtam és tettem a dolgom, szinte minden nap 200%-on teljesítettem. Talán pótolni akartam valamit. Valamit, amit nem lehet semmivel sem helyettesíteni.

Tisztán emlékszem arra a reggelre, amikor realizáltam, hogy mennyire túlhajtottam magam. A kávém a szőnyegen landolt, én pedig több percig csak meredten néztem a rendetlenséget, amit okoztam. Aztán lassan feltakarítottam a szőnyeget és elindultam dolgozni. Egész nap csöndben voltam. Ebédszünetben elindultam sétálni a közeli erdőben és terveket készítettem. Rájöttem, hogy mennyire hiányzott a futás, mert nem tudtam annyi energiát fektetni a sportba, mint régen. Hiányzott a blog, hiányoztak az apró dolgok az életemből. Azok a dolgok, amiket csak magamért tettem. A könyveim, a zene, a magányos séták, a sport, az írás.. a lelki békém.

Este elindítottam egy jógavideót és fél órán keresztül figyeltem a légzésemre. Ellazult a testem és a lelkem, arra a fél órára egyensúlyba kerültem magammal. Nem gondolkodtam, nem figyeltem semmi másra. 28 év után végre értékelni tudtam ezt a mozgásformát. Emellett elmentem egy csontkovácshoz, aki szintén megerősítette, hogy mennyire kilendült a belső békém és hogy vigyáznom kell magamra. Azóta próbálok figyelni a légzésemre, tanulom, hogy hogyan kell "csak lenni" és "semmit sem tenni", valamikor csak pár percre, valamikor egy fél órára. A jóga a csendben létezés átélése, szokták mondani. Mennyire igaz! Azóta szinte minden nap szánok rá időt.

Egy héttel később kiderült, hogy ismét előléptettek egy magasabb pozícióba. Egyrészt büszke voltam, mert a befektetett energia végül meghálálta magát, a másik oldalon pedig pont azon gondolkodtam, hogy mennyi extra munkát fog ez nekem jelenteni. Sokat, nagyon sokat. Meg tudom csinálni? Ismét elindultam sétálni és átgondoltam mindent. Úgy döntöttem, hogy igen, ez egy csodálatos lehetőség a fejlődésre és igyekezni fogok megfelelni az elvárásoknak. De szigorúan szánok időt azokra a dolgokra, amelyek boldoggá tesznek. Visszatértem az edzőterembe, ismét futok és végre úgy érzem, hogy szeretnék irni. Minden fejben dől el. Én élem az életem, én vagyok felelős azért, ha jó vagy rossz irányba megyek, én vagyok felelős a saját boldogságomért, a stresszért, azért, hogy hogyan nézek ki, hogy mennyire vagyok olvasott, mennyire vagyok sportos, hogy hogy áll a hajam, hogy hogyan beszélek másokkal és hogy mit gondolok az emberekről. Én döntök arról, hogy lejjebb süllyedek, vagy kihúzom magam a gödörből és tanulok a fájdalmakból. Én úgy döntöttem, hogy tanulni fogok belőlük. Nem hagyom magam, hogy ismét eljussak arra a reggelre, amikor összetörtem a csészémet.

Holnap pedig Amszterdamba utazom három napra egy kurzusra és nagyon szerettem volna vlogot készíteni. Viszont valami mindig visszatart attól, hogy kamerát ragadjak. Valaki még érez hasonlóan a blogvilágban?

Úgy döntöttem, hogy első lépésként bejelentkezem az Instagramon egy LIVE videó formájában, remélem sokan velem tartotok. Ha még nem követtek Instagramon, akkor ITT ezt meg tudjátok tenni. Az első bejelentkezés kidőpontja November 26 - este 8 óra lesz. Remélem találkozunk!

bloggi.jpg

 

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

Utazás a lelkem körül

Utazások Európában

Utazások Európában

Utazások Európában

Utazások Európában

A utóbbi időben nem voltam túl aktív itt a blogon, aminek számos oka van. Sokat utaztam, személyes motiváció után kutatodtam, olvastam, tanultam, figyeltem és fejlesztettem magam. Építgettem, kihívásokat állítottam fel és most ezekért az álmokért dolgozom.

Aki követi az Instagram oldalamat, az láthatta, hogy sokszor ültem repülőn és még fogok is a karácsony előtt. Szeptemberben Máltára utaztam egy konferenciára, ahol három inspiráló napot tölthettem egy rendkívül tudományos környezetben. Imádtam minden percét és a világ legszerencsésebb emberének éreztem magam, hogy kutató-fejlesztő lehetek. Ez a három nap olyan löketet adott a karrieremben, hogy azóta sem tudok lenyugodni. Nem egyszer fordul elő, hogy hajnal 5-kor kipattanok az ágyból, mert eszembe jutott valami "elképesztő ötlet"  és azonnal papírra kell vetnem. Nem állok meg, jövő hónapban Amszterdamba utazom egy következő tanulmányútra, hogy még több tudást és inpirációt szippantsak magamba.

malta.jpg

Magyarországra is utaztam pár napra, amelynek fénypontja a családi hétvége mellett a Lushban tett látogatásom volt. A Fashion Streeten újonnan nyílt üzlet barátságos légköre és csodálatos illatkavalkádja azonnal elvarázsolt, de erről a látogatásról a következő posztban hosszabban is írok majd. A karácsonyi újdonságok már kint vannak a polcokon, mindenképpen nézzetek be, mert hatalmas a választék!

budapest.jpg

És hogy hol találtam motivációt?

Bárhová mentem az elmúlt pár hónapban, mindenhol kaptam valamit. Szeretem a reptereket az emberek kavalkádja és a különböző élettörténetek végtelensége miatt. Emlékszem két idősebb hölgy ült a reptéren, 70 év körüliek lehettek, de talán még több is volt az. Elővették a kenyeret, a paradicsomot és a szalámit a táskából, majd jóizűen ettek és kacarásztak. Kicsit kilógtak a komoly üzletemberek és a nyaralni vágyó párok csoportjából. Nem tudtam nem figyelni rájuk. Mennyi mindent megélhettek, mégis itt ülnek vidáman, éppen finoman vájják ki a rossz részeket a paradicsomból és világot látnak 70 évesen. Én is ilyen szeretnék lenni. Csakis előre nézni és soha nem feladni. Utazni, tanulni, beszippantani a világ minden egyes illatát, megismerni minden színét, árnyalatát és nyitottnak maradni, még ha sokszor nehéz is.

Két hét múlva Barcelónába veszem az irányt egy nagyon rövid hétvégére, ahol régi munkatársakkal találkozom majd. Aztán ki tudja, lehet, hogy Ausztriában és Budapesten is kikötök még a karácsony előtt.

Utazás az élet.. nem csak a világ körül, hanem magunkkal is. Ha nem is tudom minden szegletét bejárni a világnak, a lelkem bebarangolásához egyre közelebb jutok.

 

 

Utazás a lelkem körül

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

Áfonyás muffin növényi alapon

Áfonyás muffin növényi alapon

Áfonyás muffin növényi alapon

p1050616.JPG

A szombat esti bekuckoláshoz szerettem volna sütni egy növényi alapú süteményt, így nekiláttam recepteket, növényi alternatívákat, illetve otthoni hozzávalókat keresni. Találtam egy könnyű, illetve a kommentek alapján finom receptet, így kicsit változtatva az összetevőkön, megalkottam a saját vegán áfonyás muffinomat. Nem akarom fényezni magam, de mennyei csodát sütöttem. :D Olyan puha és könnyű tésztát kaptam, amelyet a régi, nem vegán, vajas-tojásos recepteket követve még sosem értem el. Le is jegyeztem gyorsan a recepteskönyvembe, nehogy feledésbe merüljön az Eddigi Legfinomabb Vegán Muffin, Amit Valaha Kóstoltam elkészítési módja. Bizony, így lett feljegyezve abba a bizonyos könyvben. A tetejére tört Oreo kekszet tettem, mivel a növényi alapú étrendre átállva bespájzoltam pár csomaggal (mint megtudtam, az Oreo kekszek teljesen vegánok).

8 összetevő, 5 perc keverési idő és 25 perc sütés

Hozzávalók: 

 

1 bögre liszt

Fél bögre őrölt lenmag

Fél bögre barnacukor

1 kávéskanál só

2 kávéskanál sütőpor

34 bögre szójatej vagy bármilyen növényi tej

14 bögre kókuszolaj vagy bármilyen növényi olaj

1 bögre áfonya

Oreo keksz díszítéshez 

 

Elkészítés:

Először keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a növényi tejet, illetve az olajat, végül pedig óvatosan forgassuk bele az áfonyákat. Szépen terítsük el a muffinformákban, majd Oreo darabkákkal, esetleg dióval-mandulával díszíthetjük és mehet is az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon sütjük 25-30 percig.

Ennyi tényleg. Jön az ősz, itt az ideje sütögetni! 

Írjátok meg, hogy sikerült a Ti verziótok!

 

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

Innsæi - Utazás a lelkem körül

Innsæi - Utazás a lelkem körül

Innsæi - Utazás a lelkem körül

Az egyik hétvégén kiültem a teraszra a teámmal és próbáltam csak létezni. Két másodperc sem kellett, már zúgott is a fejem - jöttek a munkával kapcsolatos gondolatok, mit kell még tennem a héten, a hónapban, közben fel kell tennem egy mosást, később futni is szeretnék, mi legyen a vacsora, kiket látogatunk meg a hétvégén, mit hozott a postás, milyen gyorsan eltelt a nyár, hányadika van egyáltalán. Közben jöttek-mentek az autók, gyerekek játszottak a mellettünk lévő parkban. Zaj volt. Kívül is és belül is. 

Másnap reggel munkába menet, a kocsiban próbáltam kitisztítani a fejem. Éppen sütött a nap, kevés autó volt az utakon, rutinszerűen vettem a kanyarokat. Ismét elöntötték a gondolatok a fejem. Melyik munkát milyen határidővel kell befejeznem, hogyan fogok egyáltalán végezni mindennel, megint túlóráznom kell, mikor fogok majd futni, megint csak éjszaka tudok edzeni, otthon felejtettem az ebédem, hideg van, mikor lesz már meleg, különben is honnan bukkant fel hirtelen ez a sok kocsi.

Aznap későn értem haza és tudtam, hogy változtatnom kell. Az a lány, aki egykor a világ minden létező érzését, madárcsicsergését, baljós vagy éppen kedves jeleit, apró momentumait magába tudta szippantani, aki teljesen ki tudta kapcsolni a gondolatait a kávé gőze felett vagy a futócipő felvétele után vagy "csak úgy".. az a lány most eltűnt. Elhagyva a megérzéseit kóborolt a világban, sok más társával együtt. Illetve rohant - valahol a gondolatai között cikázott. Az a lány, aki mindig a szívére hallgatott, most ehelyett az eszét követi, stresszel a karrierje és olyan dolgok miatt, amiket nem is tud irányítani. Teljesen szétkapcsolódott a világtól és önmagától. 

Az innsæi egy ősi izlandi szó, amelynek jelentése intuíció, tehát ösztönös megérzés, belső sugallat vagy tudattalan észlelés. Izlandon ennek a szónak több jelentése is van, angolul - the sea within, to see within, to see from the inside out.  Első jelentése a "belső tenger", vagyis a belső világunk határtalansága, az érzéseink és az érzékeléseink kavalkádja ebben az állandóan változó világban. Másodlagosan azt jelenti, hogy "belülre nézni", azaz ismerni magunkat, a lelkünk rezdüléseit, ami nélkül nem tudnánk mások helyzetét teljesen átérezni. Harmadik jelentésben pedig "belülről látni", tehát a megérzéseinkre, a belső iránytűnkre hallgatni. 

Elvesztettem, de legalábbis figyelmen kívül hagytam a Belső Iránytűmet. Borzasztó volt erre rájönni, de ennél talán még rosszabb az volt, hogy nem tudtam megállapítani az időt és az okot. Hogyan és mikor történt az egész? Hogyhogy nem láttam a jeleket? Tudtam, hogy szünetre volt szükségem. Szünetre a zajtól, a világtól, talán önmagamtól is.

Így hát elutaztam. Két hétvégén is. Először Délre vettem az irányt, aztán Északra. Közben pedig figyeltem magamra, a világra, a pillanatokra. Mindegyik olyan értékes volt! Csak ülni és hallgatni a madarakat. Vagy reggel sétálni menni, amikor még senki sincs ébren. Ülni a napsütésben és csak élvezni, ahogy a lelkem felmelegszik. Mezítláb járkálni a fűben, hegyet mászni, friss levegőt szívni, barátokkal lenni, beszélgetni vagy csendben ülni egymás mellett, oda menni, ahol nincs internet, ahová nem kell make-up, ahol önmagam vagyok. 

EASTBOURN, Anglia

Sétálni a naplementében, kávét szürcsölni a parton, a tenger végtelensége, a nyár utolsó napjai.

img_1623.JPG

img_1624.JPG

img_1563.JPG

THE LAKE DISTRICT, Anglia

Hegyet mászni, elfáradni, beszélgetni, teát inni, elmerülni.

p1050576.JPG

p1050584.JPG

p1050518.JPG

p1050476.JPG

p1050487.JPG

p1050499.JPG

p1050514.JPG

 

 

Messzire mentem, de kicsit lenyugodtam. Többet látok, hallok, észlelek, de úgy érzem, hogy ennél azért több idő kell visszatalálni önmagamhoz. Jó volt a természethez közelebb lenni, visszatalálni kicsit ahhoz a lányhoz, aki olvasta az apró jeleket és aki mindig a szívére hallgatott.

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

Egy kis esküvőtervezés

Egy kis esküvőtervezés

Egy kis esküvőtervezés

p1050434.JPG

Mivel a menyasszonyok nagy része egy évvel az esküvő előtt nekilát a nagy szervezésnek és a jegyességünk első pillanatától kezdve jöttek a kérdések... ezért idejét láttam, hogy nekikezdjek egy kis ötletelésnek a Nagy Napot illetően. Be is szereztem egy esküvőszervező füzetet magamnak első lépésként. Elkezdődött!

Mivel mi már 5 és fél éve vagyunk együtt, amiből 4 évet együtt is éltünk, nem gondoltuk, hogy világraszóló lakodalmat tartunk majd (ami valljuk be, nem is illene a személyiségünkhöz), hanem valami sokkal meghittebbet és egyszerűbbet tervezünk. 

LEHETSÉGES HELYSZÍN(EK)

A döntést arról, hogy melyik országban legyen az esküvő, azt már régen meghoztuk - természetesen Magyarországon tartjuk, ahol először találkoztunk. A pontos helyszín már egy kicsit nehezebb kérdés és mivel még több, mint egy évünk van a Nagy Napig, ezért kicsit korainak is tartom, hogy döntést hozzunk. Mindenképpen a főváros környékén szeretnénk maradni, hiszen így az angol vendégeknek sokkal könnyebb lesz az utazás és az elszállásolás. Kicsit bizonytalan vagyok, hogy mit is szeretnénk igazából. Azt tudjuk, hogy a ceremóniát kint szeretnénk tartani, de szívem szerint egy erdei/réten megrendezett party állna hozzánk a legközelebb, piknikkel, sátrakkal és napsütéssel. Viszont úgy érzem, hogy a vendégek nagy része nem biztos, hogy élvezné a túl természetes és egyszerű közeget, illetve a szalmaszékeken való evést. Ezért próbáltam olyan helyet találni, ahol mindenki boldog lehet - egy éttermet kilátással és kinti ceremóniával. Be kell valljam, hogy eddig csak egyetlen ilyen helyet találtam, ami tetszett a képek alapján: Visegrádon a NagyVillám Étterem. Októberben remélem lesz lehetőségünk ellátogatni és hátha első látásra szerelembe esünk a helyszínnel. Közben próbálok Budapesten is kinti helyeket találni (tippeket szívesen fogadok!), de ki tudja... lehet, hogy valamelyik domboldalon fogunk kikötni a végén.

A stílus egyértelműen minimalista lesz, semmi barack-babarózsaszín-csilivili-masnis dekoráció, inkább fehér és földszínek. Természetesen a ruháknál és a frizuránál is erre fogunk törekedni. Csak semmi túlzás, semmi pompa, semmi pufi-hab, csillám és társaik.

Inspirációs képek a PINTERESTRŐL:

helyszin4.jpg

helyszin5.jpg

helyszin3.jpg

helyszin2.jpg

helyszin.jpg

Még több PINTEREST inspiráció - A RUHA

Azt hiszem, hogy elég egyértelmű, hogy egy egyszerű szabású, nyitott hátú ruhát szeretnék. A hajnál és sminknél pedig szintén az egyszerűségre törekszem. Kiengedett haj vagy egy egyszerű konty (a hajlakkos kemény haj egyértelműen nem jöhet szóba).

dressmind.jpg

Menyecske ruha

Passz! A menyecske ruháról ötletem sincs. A lényeg, hogy egyáltalán nem szeretnék csillogó piros (mátkás) ruhát, hanem valami sokkal naturálisabbat. Ez a kombináció például nagyon tetszik:

menyecske6.jpg

És hogy kitérjek az időpontra is

Az első lehetséges időpont valószínűleg valamikor jövő szeptember eleje-közepe, hiszen a fogszabályzó miatt nem jöhet korábbi időpont szóba. Szeptemberben már nincs olyan forróság, illetve a repjegyek is sokkal olcsóbbak a nyári szezon után - és mivel a vendégek fele Angliából utazik, így erre is tekintettel kell lennünk. A vendéglista nagyjából összeállt - 50 ember körül tervezünk.

Még mindig nagyon elején vagyunk az egész hűhónak, de örülök, hogy azért van pár elképzelésem az esküvőt illetően.

Szívesen fogadok minden tippet, ötletet, tapasztalatot, esetleg vicces történetet a Ti esküvőtökkel kapcsolatban. :)

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

We are engaged!

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

Növényi alapú táplálkozás kezdőknek

Növényi alapú táplálkozás kezdőknek

Növényi alapú táplálkozás kezdőknek

p1050463_1.JPG

"The human body is Intelligently designed to heal itself, and given the proper nutrients and care, it will."

Chris Wark - Chrisbeatcancer.com

Egy életmódváltás, legyen az bármilyen is, nehéz az elején. Ilyenkor minden tipp és ötlet jól jön, hogy sikeresen átszervezd az életedet. Egy hónapja növényi életmódra váltottam, így most megosztom mindazt, ami segített az elindulásban.

FÓKUSZÁLJ A TÁPANYAGOKRA, NE PEDIG A KORLÁTAIDRA

Aki nem él növényi étrenden, az nem igazán érti, hogy ha tejet, tojást és húst nem eszel, akkor ugyan mit ehetsz? Pedig a vegán életmód sokkal változatosabb, mint gondolnánk. Ne arra gondolj, hogy mit nem ehetsz. Inkább fókuszálj arra, hogy mit igen és vedd elő a kreativitásod. Ott van például a lencse, amely nemcsak jó energia- és fehérjeforrás, hanem a vasraktáraink feltöltésére is szuper. Ott vannak a friss gyümölcsök, az érett avokádó, amiből szuper guacamole készíthető, a spenót, a főzelékek, a humusz, a frissen főtt lecsó, a gombapörkölt, a tökfélék, a hüvelyesek, a durum tészta, a rizs, illetve az olajos magvak.  Csak ami hirtelen eszembe jutott. :) 

Sokan azt hiszik, hogy a vegán étrend nem tartalmaz elég fehérjét. Ez szerencsére nem igaz. Az állati eredetű fehérjét teljes értékűnek nevezik, mert megvan benne az összes esszenciális aminosav egyszerre. Ugyanakkor semmi olyan nincs bennük, ami a növényekből nem beszerezhető. És igazából egy nem aktív sportoló étrendjében nem is igazán fontos a fehérjetöbblet, hiába népszerű a magas fehérjét tartalmazó étrend. Nézzétek csak meg a videót (a fehérjekérdésre egy későbbi posztban térek ki):

KAPCSOLÓDJ EGY KÖZÖSSÉGHEZ

Lehet, hogy most úgy érzed, hogy te vagy az egyedüli a családodban, illetve a baráti körödben, aki elhagyta az állati eredetű ételeket, de hidd el, nem te vagy az egyetlen vegán a világon. Az interneten keresztül nagyon sok hasonló emberre, családra lelhetsz. Keress vegán bloggereket, youtube videókat, kapcsolódj be vegán Facebook csoportokba. Nekem nagyon sok inspirációt adtak ezek az oldalak. A kedvenc vegán bloggerem Sarah Lemkus, akinek egy csodálatos vegán kislánya is van, a családjával együtt Új-Zélandon élnek. A videóit itt tekintheted meg:

SARAH LEMKUS

TERVEZZ EGY HÉTRE ELŐRE

A probléma ott kezdődik a legtöbb kezdő vegánnál, hogy nem tudják pontosan, hogy mit egyenek, ezért kevesebb kalóriát visznek be, mint előtte. Sokan emiatt lefogynak, elvesztik az energiájukat és végül visszatérnek húsevő életmódba. Ha növényi alapon étkezel, akkor MINDIG kell, hogy legyen előre készített ételed vagy legalább egy terved. Mi minden hétvégén előre bevásárolunk és a legtöbb főételt előre elkészítjük és lefagyasztjuk. Mindig van mihez nyúlnunk. Legyen az akár csilisbab, lencsés paradicsomszósz a tésztafélékhez, indiai vegán curry, vegán hamburgerpogácsa, főzelékek, illetve levesek. Ha valaki mondjuk csakis csipszen és kólán él, akkor elvileg ő is növényi életmódon van, de ugye mindenki tudja, hogy ez egyáltalán nem egészséges. Meg kell találni az egyensúlyt, ételtervet kell készíteni. Mi két növényi alapú szakácskönyvet is beszereztünk a váltás előtt, így volt pár ötletünk, hogy mit szeretnénk készíteni, mi az, ami lefagyasztható vagy ami gyorsan elkészül. Az első napon egy hatalmas bevásárlóútra indultunk, ahol beszereztünk nagyon sok száraz babfélét, tésztát, barnarizst, gabonatejeket, friss és fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket. Azóta nagyon sokat főzünk, mi sütjük a kenyerünket és egy igazán finom, változatos és kiegyensúlyozott étrendet követünk.  

HA HIÁNYZIK A SAJT

Sokan azért nem tudnak teljesen lemondani az állati eredetű ételekről, mert imádják a sajtot. Én is sokáig azt gondoltam, hogy sajt nélkül az élet nem ér semmit, de amióta életmódot váltottam egyáltalán nem hiányzik semmilyen tejtermék. Viszont találtam egy nagyon jó receptet "vegán parmezánra", amihez csakis sörélesztő pehely, kesudió és fokhagymás só kell. A receptet magyar nyelven a Zizi kalandjai blogon ITT találjátok. Mi többször is elkészítettük, akár tésztára, akár pizzára is nagyon finom.

Remélem, hogy hasznosnak találtátok a posztot. Van esetleg tippetek, ötletetek, amely segíthet másoknak is? Ti mit találtok nehéznek a növényi alapú életmódban?

INSTAGRAM

FACEBOOK

MIT ESZEM EGY NAP

 

Mit eszem egy nap + egy recept

Mit eszem egy nap + egy recept

Mit eszem egy nap + egy recept

Az első szárnypróbálgatások vegánként

vegan.jpg

Három hete hús- és tejmentes életmódba kezdtem és nagyon sok kérdést kaptam arról, hogy hogyan tudtam hirtelen átállni, mit eszem egy nap, hogyan tartom meg a testsúlyom és miket készítek magamnak. Azt hiszem, hogy a legnagyobb kihívás 100%-osan növényi életmódon étkezni, hogy mindig lennie kell valami készételnek a hűtőben, amihez nyúlni lehet vagy a városba/munkába menve magunkkal lehet vinni, hiszen nem lehet csak úgy felkapni egy péksütit vagy egy szendvicset a vaj és egyéb tejes hozzávalók miatt. Szóval úgy döntöttem, hogy az első hetek próbálkozásait megosztom Veletek. Nyilván még nagyon az elején vagyok ennek az új életmódnak, ezért kezdésnek egy-két példát szerettem volna mutatni. A tápanyagok számolgatását most nem is részletezném, azt egy következő posztban osztom majd meg. :)

REGGELI

Két szabályt mindig betartok:

1.Minden reggel kávéval indítom a napom.

Amióta átváltottam vegán életmódra, azóta szójatejet használok (az édesített verziót), ami szerintem a növényi tejek közül a legjobb a kávéba a minimális íze miatt. Próbáltam már zabtejet, kókusztejet, mandulatejet, kesudiótejet, de a markáns ízük miatt nem passzoltak a kávéhoz. Zabkásában, turmixokban viszont tökéletesek.

2. Sosem hagyom ki a reggelit.

Mióta Angliába költöztem nagyon megszerettem az igazi  mogyoróvajat (ami egyáltalán nem egyenlő a nutellával). Az organikus mogyoróvaj nem tartalmaz pálmaolajat (és cukrot sem), csakis a mogyoróból származó természetes olajakat, ami gyakran megül egyébként a massza tetején, ezért használat előtt jól össze kell keverni. Szóval, ha tehetem, akkor legalább két pirítóssal indítom a napom és gyakran banánnal vagy egyéb gyümölcsökkel díszítem, illetve juharsziruppal, amit imádok. Ha tehetném, akkor elutaznék Kanadába (amit amúgy az elkövetkezendő két évben tervezek is), hogy felvásároljak egy életre elegendő juharszirup-készletet. A kenyeret már több éve mi sütjük magunknak, ami általában teljes kiőrlésű liszttel készül. Nemcsak puha és finom, de a frissen sült kenyér illata egyenlő a boldogság négyzetével, imádom!

vegan_reggeli.jpg

A zabkása a másik reggeli favorit, amiből általában a baba-verziót eszem (leginkább zabpépnek nevezném) az IBS-em miatt, viszont van olyan nap, hogy a "rendes" verziót készítem el. Ilyenkor vigyáznom kell arra, hogy a nap folyamán kevesebb rosttal teli ételt egyek (ami valljuk be, növényi alapú étkezés során elég nehéz).

EBÉD 

Általában könnyebben emészthető ebédet eszem; tésztafélék vagy barnarizs valamilyen szósszal; paradicsomos lencsés, pesztós, kínai sült zöldséges. Van, hogy indiai zöldséges curryt készitek, lecsót friss kenyérrel vagy burgurral vagy ha nincs sok időm főzni, akkor csak tortillatekercseket friss zölségekkel, vegán hamburgerrel, avokádókrémmel vagy tejmentes pesztóval.

vegan_ebed.jpg

img_0642.JPG

VACSORA

Vacsorára általában könnyebb ételt készítek. A kedvenceim a főzelékek, mint a sárgaborsófőzelék, de imádom a töklevest, a paradicsomlevest meg amúgy mindenféle ilyen ételt. :) Emellett ilyenkor szoktam készíteni friss salátákat is, például a kedvencem a juharszirupos körte és dió saláta (amit gyakran almával készitek).

vegan_vacsi.jpg

RÁGCSÁLNIVALÓ (+egy recept)

Hoztam egy szuper snack receptet, amit a The Minimalist Baker könyvéből tanultam, napközben általában ezt eszem, ha megéhezem. Ha épp nincs raktáron ez a zabszelet, akkor friss gyümölcsöket rágcsálok (a fogszabályzóm miatt elsősorban a puhábbakat, mint a banán, málna vagy az ananász).

Íme a recept - MOGYORÓVAJAS ZABSZELET

Hozzávalók:

 • 135 g zabpehely
 • 84 g tört mandula, dió vagy mogyoró
 • 220 g datolya (én mazsolával is készítettem már)
 • 60 ml juhar- vagy agavészirup (igazából édesítés nélkül is finom a datolya miatt)
 • 64 g mogyoróvaj

Elkészítés:

 • Melegítsd a sütőt 180 fokra.
 • Helyezd a diófékéket és a zabot sütőpapírra, pirítsd őket 10-15 percig, majd hagy kihűlni kicsit.
 • A datolyát (vagy a mazsolát) konyhai robotgéppel dolgozd össze sűrű masszává.
 • Keverd össze ezt a masszát a diófélékkel, illetve a zabbal.
 • Melegíts meg a mogyoróvajat 2 percig alacsony hőmérsékleten és add hozzá a juhar- vagy agavészirupot.
 • Még melegen keverd hozzá a diós, zabos masszát. Jól keverd össze, hogy homogén legyen.
 • Gyúrd labdává, majd helyezd a sütőpapír felére. 1-1.5 cm vastagságra "nyújtsd ki" - én a kezemmel tapogattam le.
 • A papír másik felét hajtsd rá, egyengesd el, majd tedd a hűtőbe fél órára. 
 • Ezután szeleteld fel egyenletesen. :) Kb 7-10 szeletet kapsz, amely egy hétig a hűtőben tárolva megőrzi az állagát.

img_0371.JPG

 

Nektek van kedvenc húsmentes/tejmentes ételetek?

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

INSTAGRAM

FACEBOOK

Személyes - Instagram percek

Személyes - Instagram percek

Személyes - Instagram percek

Olyan régen volt Instagram beszámoló, hogy nem is emlékszem rá, ezért úgy döntöttem, hogy mutatok pár képet, amely eléggé jól megmutatja a mindennapjaimat. Új étrend, nyár és egyensúly. 

EGY ÚJ ÉLETMÓD

Ma két hete a What the Health, illetve tudományos cikkek hatására elhagytam az állati eredetű élelmiszereket a táplálkozásomból. Elég drasztikus döntésnek hangzik, de én amúgy sem voltam nagy húsevő, bár imádom a halat és a hazai rántott húst. Egészségügyi szempontból abszolút előnyösnek találom ezt az életmódot és úgy gondolom, hogy a nagyipari húsfeldolgozás által rengeteg hormont és antibiotikumot juttatunk be, amivel nem szeretném terhelni a szervezetemet. Két hét próbaidőt adtam magamnak. Ebben az időben rengeteg új és színes ételt készítettünk közösen, az ember nem is gondolná, hogy mennyire változatos tud lenni a hús és tejmentes élet. Tévedés azt gondolni, hogy a vegánok salátán élnek. A rizs, a durum tészta, a krumpli és a házilag készített kenyerünk mind beletartoznak a vegán életmód kategóriába, a hüvelyesekről, a magvakról, a friss gyümölcsökről és zöldségekről pedig már ne is beszéljünk. Nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy figyeljünk arra, hogy elegendő fehérjét, zsírokat és szénhidrátot vigyünk be, így nagyon változatos és színes ételterveket készítettünk a Másik Felemmel, amelyeket sokkal jobban élvezek, mint mondjuk egy darab húst körettel. Arról, hogy mit eszem egy nap, majd egy hosszabb cikket is írok egyébként, ugyanis mi tényleg nagyon precízen megterveztük az ételeink nagy részét. És hogy hogyan érzem magam? Elképesztően energikusnak és motiváltnak az élet minden területén, amit nem gondoltam volna. A munkahelyemen szárnyalok, produktívabb vagyok, mint valaha, a sport jobban megy, az edzőteremben több súlyt emelek, a futás alatt nem fáradok ki, este hazaérve pedig izgatottan állok neki főzni. 

Hogy megérte-e? Abszolút! Úgy néz ki, hogy folytatni fogom ezt az életmódot, figyelve természetesen arra, hogy extra B12-, D-vitamint és kalciumot szedjek. Egyáltalán nem szeretnék fogyni, tehát ügyelek arra, hogy megfelelően táplálkozzam. Eddig élvezem, nincsenek kilengéseim, nem hiányolok semmit. Viszont a bőröm már két hét alatt tisztább és üdébb lett, nincsenek hangulatingadozásaim és tökéletes egyensúlyban érzem magam. :)

Pár kép arról, hogy hogyan is állok az edzéssel, már csak pár kiló extra és közel leszek az álomalakomhoz:

img_0516.JPG

img_0158.JPG

img_0271.JPG

img_0427.JPG

Itt pedig pár kép arról, hogy a húsmentes életmód egyáltalán nem unalmas:

img_0240.JPG

img_0426.JPG

img_0371.JPG

img_0443.JPG

img_0444.JPG Bizony, ez egy vegán sajttorta kesudióból. :)

FOGSZABÁLYZÓ

Már egy hónapja meg vagyok áldva ezzel a robotmosollyal, de az első napok nehézségei után teljesen megszoktam, hogy minden étellel vigyáznom kell, hogy naponta ötször mosok fogat és hogy a legtöbb ember konkrétan belebámul a számba, amikor beszélek hozzájuk. Az önbizalmam visszatért az első 3-4 nap után és abszolút büszkén viselem a szerkezetet. Ez egy út, egy fejlődés, aminek a végeredménye egy csodaszép mosoly lesz remélhetőleg. :) Nem bántam meg, hogy 28 évesen ismét fogszabályzót viselek.

UTAZÁS

A nyár munkával telik, mint mindig és most nem is tervezünk komolyabb utazást, viszont voltunk és megyünk is kempingezni, ha az angol időjárás engedi. Feltöltöttem egy videót is ezzel kapcsolatban;

Fura, de most egyáltalán nem vágyom arra, hogy bárhová is utazzak Magyarországon kívül. Haza mindenképpen szeretnék még menni ebben az évben, meglátogatni Pestet és talán Debrecent is. :) Mert hiába szeretek itt élni, azért hiányzik magyarnak lenni Angliában. 

Visszanézve a képeket, talán nem is sok minden történt Velem az elmúlt hónapokban, minden olyan békés és nyugodt.. és én is az vagyok. :)

 KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

Kezdő futók leggyakoribb hibái

Kezdő futók leggyakoribb hibái

Kezdő futók leggyakoribb hibái

..és hogy hogyan kerüld el őket

A tegnap reggeli futás alkalmával fogalmazódott meg a mai poszt ötlete. Vajon mik voltak az én hibáim? Miket tanultam meg a kezdő futócsoportomtól és a tapasztaltabb futótársaimtól?  Nagyon sokan nagyon sokféleképpen írtak már erről, de most az én személyes tapasztalataim alapján szerettem volna összeszedni a gondolataimat.

futohibak.JPG

Rossz futócipő

Ebben a kérdésben szerintem mindenki a saját hibáiból tanul. Valahogy örök szabály, hogy senki sem profi futócipőben kezdi a futást. Felvesszük a régi, kopott sportcipőnket, hátha jó lesz az futásra. Aztán 5 perc múlva fájni kezd a térdünk, a talpunk, a bokánk.. és az egész csak egy rossz élmény lesz. Majd visszatesszük a cipőt a padlásra és többet nem is megyünk futni. Na jó, ez egy extrém példa volt, de az egyik munkatársam pont ebbe a hibába esett. Kétszer ment futni otthon egy futásra egyáltalán nem alkalmas cipőben, mindene fájt, fel is adta egy időre. Mondtam neki, hogy menjen el egy sportboltba, ahol lábanalízist végeznek (itt néhány méter kocogás során megállapítják, hogyan terheled a talpad, merre/mennyire dől a bokád). Húzta a vállát, egyáltalán nem hitte el, hogy a cipő igenis esszenciális a futáshoz, inkább elment egy masszőrhöz (!), hogy majd az megoldja a problémáit. A masszőr szerencsére maga is futott és elárulta neki, hogy a nem megfelelő cipő többet árt, mint használ. Munkatársam végül feladta az elveit és elment cipőt venni. Csatlakozott a futóklubhoz, lassan, fájdalom nélkül fejlődik, szeptemberben pedig részt vesz az első futóeseményén. :)

Nem megfelelő ruházat

Nyilván a cipő mellett eltörpül a ruházat fontossága, de ha hosszabb távon és egyre többet futunk, nem mindegy, hogy miben tesszük ezt. A mackónadrág nem kényelmes, nehéz és 5 perc múlva meg akarsz halni a hőségben. A futásra kifejlesztett ruhák többnyire technikai anyagból vannak és speciálisan úgy vannak kialakítva, hogy a szellőzésük, anyaguk, rugalmasságuk, vízelvezető képességük a lehető legjobb legyen. Számomra a futónadrág az, ami legfontosabb. Legyen testre simuló (kevésbé balesetveszélyes, mert nem akad be sehová), rugalmas, de "tartson is össze" - ezt talán a nők jobban értik.  Nagyon praktikus, ha van egy kis zsebe, ahová befér a lakáskulcs vagy extra zsepi. Számomra a Nike futónadrágjai váltak be a legjobban, mert tökéletesen rám simulnak, futás közben nem lötyög benne a fenekem, szuper alakot ad, de közben nagyon rugalmas és kényelmes. Drágának sajnos drága, eddig nekem is csak két ilyen darabom van (az egyik ajándék volt), de nagyon nagy becsben tartom őket. Emellett a Karrimor darabjait is sokat használom, főként a téli felsőket. A futóeseményekből pedig elég sok pólót gyűjtöttem össze, ezek közül válogatok egy-egy nyári futás alkalmával. A sportmelltartó használata szintén ajánlott nőknek, ami megfelelő támaszt nyújt és "csillapítja a kilengést".

Túledzés

Tipikus hiba kezdőknél, hogy azonnal őrült sebességekben, illetve nagy távokban gondolkodnak. Sajnos nem vagy még hozzászokva a futáshoz, az effajta terheléshez, ezért ezzel csak ártasz magadnak, fájni fog és abszolút nem lesz sikerélményed. Nézd vissza a Kanapétól az 5 km-ig posztomat, ahol lassan, de biztosan építheted fel az első  ötöst. A program első hetei a lassú kocogás és a gyaloglás kombinációi, de később sem kell kifullasztanod magad, sőt egyáltalán nem is ajánlott! Nekem mindig azt javasolták, így én is ezt mondom mindenkinek, hogy ha nem tudsz futás közben beszélgetni, akkor túl gyorsan futsz, lassíts. Senki sem születik 12 km/h futótempóval. Lassan, de biztosan kell felkészíteni a szervezetet. Az is fontos, hogy ne terheld túl magad, vagyis ne minden nap fuss. A szervezetednek pihennie, regenerálódnia kell, különben ez a teljesítményed kárára megy majd (illetve a sérülések kockázatát is növeled).

Túl gyors rajt

Tipikus hiba -én is beleestem már több alkalommal is- hogy nagy lendülettel nekivágsz futni és az első percekben teljesen kifullasztod magad. Tudom, hogy nagyon nagy a kísértés, de hidd el, hogy az utolsó kilométereken hálát adsz majd magadnak, ha nem sprintelsz az elején. Kényelmes legyen a tempó, aztán ha már belejöttél, akkor jöhet egy kis hajtás.

 

Figyelj a megfelelő folyadék- és táplálékbevitelre, a pihenésre is. Legfőképpen figyelj és vigyázz magadra, főleg az elején. Kezdetben utálni fogod, de ez teljesen normális. Amint az állóképességed és a tested is hozzászokik a rendszeres sportoláshoz, minden könnyebben fog menni. Sok sikert az első lépésekhez és kilométerekhez!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK/POSZTOK

A tökéletes futócipő

Így válassz futócipőt, hogy ne cseszd el a lábad

Hogyan futottam le 1000 km-t egy év alatt

FITTNAPLÓ

INSTAGRAM

 

Kempingezés kezdőknek

Kempingezés kezdőknek

Kempingezés kezdőknek

Az első próbálkozásunk és amit tanultunk belőle

wewentwild.JPG

Szombat volt és nagyon meleg. Sütött a nap és kalandra vágyott a szívünk. Több helyen kellett volna lennünk egy időben, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább ott leszünk, ahol mi szeretnénk. Távol a zajtól, az emberektől, a természetben. Világnak indultunk, sátrat vertünk, babot sütöttünk, kártyáztunk, olvastunk, egymás karján pihentünk, majd álomba szenderültünk a csillagok alatt.

Ez volt az első közös kempingezésünk. Annak ellenére, hogy semmi tapasztalatunk nem volt a témában, tökéletesen sikerült minden. Utánaolvastunk, listát írtunk és a Decathlonban jól bevásároltunk (nem szponzorált tartalomról van szó, egyszerűen itt mindent megtaláltunk a listánkon).

SÁTOR (+ gumikalapács)

Megvan az a kép, amikor a család veszekedve építi a rudas sátrat, mert mindenki jobban tudja, hogy hol kell felemelni és hová kerülnek a darabok? Aztán a végén a fűben találunk egy-egy kimaradt rudat vagy cöveket és fogalmunk sincs, hogy hová való? Na, ettől az élménytől szerettük volna megszabadítani magunkat, így egy sokkal egyszerűbb megoldást választottunk; beszereztünk egyet a pop-up sátrak kínálatából (ITT meg is nézhetitek melyiket). Két perc volt felállítani, két perc pedig összecsukni, hála az önhordó szerkezetnek. Bár szélcsendben cövekelés nélkül is megállja a helyét, mi azért bebiztosítottuk magunkat. Ehhez természetesen egy kalapács is kellett, ami jobb, ha nem marad le a listáról. 

A sátor méretét illetően mindig azt ajánlják, hogy eggyel nagyobbat vegyünk, mint amennyien vagyunk, de a 2 személyes nekünk tökéletesen elég volt. Kényelmesen elfértünk úgy, hogy oldalt egy-két kisebb táskát magunk mellé pakoltunk. Mivel kocsival mentünk, a nagyobb dolgokat a csomagtartóban tároltuk, így nem láttuk értelmét egy nagyobb sátor beszerzésének. A szellőzőnyílásoknak hála egyáltalán nem fülledtünk meg, nagyon is komfortos kis lakrészünk volt.

p1050118.JPG

MATRAC (+ pumpa, szivacs, esetleg hálózsák)

Elképesztő kényelmes matracot választottunk (ITT), amely ugyan felfújható volt, de egyáltalán nem éreztünk belőle semmit, én legalábbis úgy aludtam, mint egy kisbaba. Itt érdemes egy jól csatlakoztatható pumpát is beszerezni és fontos, hogy nézzük meg, hogy egyáltalán befér-e a választott matrac a sátrunkba.

TIPP: Érdemes a sátorba helyezve felpumpálni a matracot. Mi elkövettük azt a hibát, hogy kint a füvön felfújtuk az egészet, aztán rájöttünk, hogy nem fog beférni a sátor "ajtaján", így le kellett engednünk, üres állapotban behelyezni a sátorba, aztán a végleges helyén visszafújni. 

Érdemes pár Polifoam matracot is beszerezni (például ilyet), hiszen hőszigetelő és mégicsak egy extra réteget ad a talaj és a matracunk között. Nekünk pont három fért el a sátrunkban. Hálózsákot nem vettünk, inkább elhoztuk az otthoni párnákat és a takarókat, ami nyilván nem egy helytakarékos megoldás, de sokkal kényelmesebb volt, mint beletekeredve izzadni egy hálózsákban. Nyilván a 'kempingfílinghez' hozzátartozna a hálózsák is, de mivel kocsival mentünk, így nem is gondolkodtunk ezen a megoldáson. Talán a jövőben, amikor több napra megyünk, érdemes befektetnünk egy pár kényelmes hálózsákba is.

KEMPINGFOTEL és PLÉD

Ha kempingezés során nem akarunk a porban, esetleg sárban üldögélni, akkor mindenképpen ajánlatos valamilyen ülőeszköz beszerzése. Mi két kempingfotelt és egy nagyobb plédet is magunkkat hoztunk, mert a fotelekben szuper volt grillezni és enni, a pléden pedig kártyáztunk, pihentünk és néztük a csillagokat.

FŐZÉS

Szerencsések voltunk, hiszen nem kellett túrafőzőt és gázpalackot sem beszereznünk, hiszen volt otthon egy grillsütőnk és a hozzá tartozó palack is. Viszont vettünk tapadásmentes edénykészletet, mivel hagymás babot, levest és tojást szerettünk volna készíteni. Emellett beszereztünk egy kis hűtőtáskát is, amivel az italokat hidegen tartottuk.

p1050142.JPG

LÁMPA

Bár későn sötétedik, azért nem árt 1-2 kempinglámpát magunkkal vinnünk olvasáshoz vagy csak egyszerűen a vizespalack kereséséhez a sátorban. 

Természetesen ne hagyjátok otthon a kedvenc könyveiteket, kártyajátékokat és a reggeli kávénak valót sem.

Néha jó elvonulni a világ zajaitól, kikapcsolni a telefont és valami olyat csinálni, ami nem megszokott. Az első próbálkozásunk (nevezhetjük ezt glampingnek vagy amatőr sátrazásnak) nagyon jól sikerült, nagyon jól éreztük magunkat.

p1050114.JPG

p1050117.JPG

p1050128.JPG

p1050135.JPG

p1050152.JPG

 

p1050174.JPG

p1050166.JPG

p1050139_1.JPG

p1050180.JPGp1050184.JPG

p1050233.JPG

p1050232.JPG

p1050203.JPG

p1050237.JPG

 

 saját készítésű képek 

Kapcsolódó oldalak:

INSTAGRAM

FACEBOOK

28 évesen ismét fogszabályzós lettem

28 évesen ismét fogszabályzós lettem

28 évesen ismét fogszabályzós lettem

Fogblog 1.

Eljött ez a nap is, egy új fejezet az életemben, 28 évesen ismét fogszabályzós lettem! Ma reggel végre felkerültek a fém és kerámia szerkentyűk a fogaimra, így egy izgalmas (kicsit fájdalommal teli) útra léptem egy szebb mosolyú Én felé.

Hogyan is jutottam ide?

Ugyan 16 évesen már volt egy rögzített fogszabályzóm másfél évig, de a levétel után sajnos a fogaim szépen lassan visszabandukoltak az eredeti helyükre. Emiatt sosem voltam megelégedve a mosolyommal, de sokáig nem is gondoltam arra, hogy újra fogszabályzásra adjam a fejem. Nemcsak azért, mert nem működtek első körben, hanem az ára miatt is, hiszen a felnőtt fogszabályozás nagyon drága, főleg Angliában, ahol elképesztő összegeket kérnek el a pácinesektől magánúton. Szóval nagyjából elfogadtam, hogy sosem lesznek rólam teljes mosolyú képek és hogy nevetés közben takarnom kellett a számat. Tavaly áprilisban azonban a fogorvosom beutalt a fogszabályzó orvoshoz, hiszen úgy gondolta, hogy arcműtétre van szükségem az állaim helyzete miatt, mivel az alsó állkapcsom kissé előrébb áll a felsőtől, amely egyébként szélesebb, mint az alsó, így keresztharapásom is van. Én ezeket a problémákat mindig szépséghibaként kezeltem, de a látogatásom után jól megijedtem, hogy kés alá kell feküdnöm és hogy egy hónapig nem leszek képes beszélni, dolgozni és szilárd táplálékot enni. Félve meg is érkeztem a rendelőbe, ahol egy órás kivizsgálás után arra jutottunk, hogy nem kell nekem műtét, megpróbáljuk orvosolni a hibákat fogszabályzó segítségével. Ez februárban történt. Egy kis időt adtam magamnak átgondolni, hogy mit is és hogyan szeretnék, ezért csak áprilisban tértem vissza, amikor is igent mondtam a rögzített fogszabályzóra - a felső fogsorra kerámia, az alsóra pedig a hagyományos fém felhelyezése volt a terv. Aláírtam a papírmunkákat, befizettem a kezdő csekket egy jó nagy sokkot adva a bankszámlámnak, de nagyon boldog voltam, hiszen elindultam a változás útján.

A feltétel napja (2017 június 14.)

A májusi nyaralások miatt kicsit el kellett tolnunk a felhelyezés időpontját, de végül eljött a nagy nap, június közepén ismét fogszabályzós lettem - 28 éves létemre. A váróban idegesen üldögéltem a tinikkel, kicsit pironkodtam is, hogy ennyi idősen még mindig itt tartok.  De az orvosom nagy mosollyal és örömmel fogadott, ami megnyugtatott, szerintem jobban várta az egészet, mint én. :) A felhelyezés előtt szépen lepolírozta a fogaimat, kiválaszthattam a rögzítő színét és neki is láttunk a munkának, ami egyébként 30 percnél többet nem vett igénybe annak ellenére sem, hogy mindkét fogsoromra foxi (Aviana Rahl után szabadon) került. Nagyon jól éreztem magam egyékbént, egyáltalán nem zavart, hogy ki van támasztva a szám vagy hogy a nyálszívó teljesen kiszárította a nyelvemet, mert úgy éreztem, hogy nagyon professzionális ellátást kaptam. Az első pár perc nagyon furcsa volt, mert nem tudtam, hogy hogyan kell tartani a számat, de aztán minden a helyére került.  Nem éreztem fájdalmat, kellemetlen érzést, az orvos szerint nem változott meg a beszédstílusom sem, így megköszöntem a kezelést, megkaptam a kis fogápolási pakkomat és boldogan sétáltam haza. Pár órával a kezelés után kezdtem 'érezni' a fogaimat, az ebéd elfogyasztása így elég hosszú procedúra volt, hiszen a fogaim nagyon érzékenyek lettek. Konkrétan a szájpadlásom és a nyelvem segítségével próbáltam meg enni (harapni?), aztán arra jutottam, hogy estére inkább pépesítek magamnak valamit ahelyett, hogy itt szenvedek a szilárd táplálékkal.

Mi volt a pakkomban és mire kell figyelnem?

Az első dolog, amit még az érkezésemnél kaptam, az a lista arról, hogy mit nem ajánlatos rögzített fogszabályzóval ennem. Itt vannak például a nyers gyümölcsök és zöldségek, amelyeket kis darabokra kell vágnom vagy reszelnem kell étkezés előtt vagy a kenyér/pizza, amelyeket inkább felvágva, mint harapva érdemes ennem. Az édességek (főként gumicukor, tejkaramella), a diófélék, magvak és a pattogatott kukorica fogyasztása pedig egyáltalán nem ajánlott, mert ezek eltörhetik, károsíthatják a felrakott kerámia és fém foxikat.

A fogak gondozása természetesen nagyobb körültekintést igényel, ezért összeállítottak egy pakkot, amely mindenféle fogápolási és tisztítási terméket tartalmazott.

Kaptam egy speciális szájvizet, fogkrémet, egy puha sörtéjű fogkefét, fogtisztító keféket három különböző méretben, amelyek segítségével könnyen eltávolíthatom a foxiba szorult kisebb darabokat, illetve a lila plakkfestő tablettákat, amelyek megmutatják, hogy hol vannak lerakódások és hogy mely területekre kell jobban figyelnem fogtisztítás során. Kaptam még egy kis lila homokórát is, hiszen mindkét fogsorra 2-2 percet kell minimum szánnom fogmosás során, amelyet minden étkezés után érdemes betartanom.

Én úgy gondolom, hogy jobb később, mint soha. Felnőttkorban sem késtünk még el, ha tökéletesen rendezett fogsort szeretnénk. Remélem, hogy minél előtt eljutok arra a pontra, amikor boldogan, gátlások nélkül, tele szájjal mosolyoghatok a világra.

Minden 8 hét után dokumentálom a változásokat, nemcsak a testi, hanem a lelki folyamatokat is, de ha bármilyen kérdéseket lenne foxival kapcsolatban, bátran írjatok. :)

 

Ti mit gondoltok a felnőtt fogszabályozásról? Belevágnátok? Esetleg már bajtársak vagyunk?

 

p1050077.JPG

p1050078.JPG

p1050079.JPG

p1050080.JPG

p1050081.JPG

p1050083.JPG

p1050086.JPG

Kapcsolódó oldalak:

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

 

saját készítésű képek

Amit hazahoztam a LUSH-ból

Amit hazahoztam a LUSH-ból

Amit hazahoztam a LUSH-ból

Amikor Magyarországra látogattam, benéztem a LUSH WestEndbe és nemcsak nagyon jól éreztem magam ott, hanem megpakoltam a kosárkámat is minden jóval. És hogy miket hoztam magammal? Csak szépen sorjában. :)

LET THE GOOD TIMES ROLL bőrradír

Az üzlet arcápolási részlegéhez érve, rögtön kiszúrtam magamnak ezt a bőrradírt. Mint ahogyan már írtam ITT, a Let The Good Times Roll a legfinomabb illatú tisztitó bőrradír, amivel valaha találkoztam. Számomra boldog emlékeket idéz fel; édes, vajas pattogatott kukorica a gyerekkorból. A benne található kukoricaliszt és polenta pedig gyengéd és kíméletes radírozó hatású, ezért minden nap is használható. Nem habzik, de nem is baj, hiszen így nem szárítja ki az érzékeny bőröm. Mivel kipróbáltam a terméket, ezért csakis azt tudom mondani, hogy azt nyújt, amit ígér; puha, üde és nagyon kellemes illatú arcbőrt.

let2.JPG

let3.JPG

let_the_good_times_roll.JPG

WHOOSH Tusfürdőzselé

A kék kis Flubbert már akkor tudtam, hogy be fogom szerezni, amikor megláttam teszterként. Nemcsak a móka kedvéért, hanem mert nagyon NAGYON friss, citrusos illata volt. Hosszú napok vagy reggeli fáradtság? A Whoosh visszazökkent a legjobb formádba. Azért is, mert tényleg figyelni kell arra, hogy nehogy kicsússzon a kezeid közül zuhanyozás közben. Az üzletben kipróbálva jól habzott, alig várom, hogy végre kipróbálhassam itthon is!

UPDATE: Nem vártam sokat vele, ma reggel teszteltem is. Először kicsit féltem, hogy a tégelyből nem tudom rendesen kivenni és eltöröm vagy szétesik, de szerencsére nagyon könnyen kicsusszant. Szintén  nagyon félve habosítottam fel, de nem kellett volna, hiszen abszolút egyben marad. :) És tényleg olyan, mint a Flubber, elég vicces élmény vele a zuhanyzás. 

whoosh.JPG

whoosh2.JPG

YOU'VE BEEN MANGOED szilárd fürdőolaj

Szeretem a LUSH fürdőcsodáit, de a szilárd fürdőolajokhoz még nem volt szerencsém. Éppen ezért gondoltam, hogy kipróbálom ezt a termékcsaládot is. A mangóvajat és bio sheavajat tartalmazó YOU'VE BEEN MANGOED abszolút szimpatikus volt és nagyon érdekel, hogy mennyivel nyújt majd több hidratáló hatást, mint a sima fürdőbombák.

SHADES OF EARL GREY masszázstömb

Tea a bögrémben és a bőrömön. :) Bevallom, hogy ezt a terméket a Másik Felem választotta, valószínűleg arra utalva, hogy többet masszírozzam a jövőben. A masszázstömbök testhőmérsékleten olvadnak, a perzsa limeolaj és a fair trade bio kakaóvaj pedig szuper hidratáló hatásúak, alig várom, hogy ténylegesen kipróbáljam ezt a terméket egy hosszú nap után.

MINTÁK

Két sampon és két tusfürdő mintát is hazahoztam, amelyek közül a The Olive Branch tusfürdő már el is fogyott. Teljesen elvarázsolt az illatával és a hidratáló hatásával, nem is értem, hogy miért csak ilyen keveset hoztam magammal, mert literszámra kellett volna felpakolnom belőle. Ez az a termék, amely a legjobban elnyerte a tetszésemet. A legközelebbi látogatásom során mindenképpen beszerzem a minta nagytestvérét is.

zoldike.JPG

teskrem.JPG

mintak.JPG

A látogatás során nagyon nehéz volt egyébként eldönteni, hogy mi jöjjön velünk haza a repülőn, mert szinte mindent meg szerettünk volna venni.

Ti próbáltátok már valamelyiket a fent mutatott termékek közül?

Van kedvenc LUSH terméketek?

Tudatos bőrápolás, minimalista gondolatok

 FACEBOOK

INSTAGRAM

 

 saját készítésű képek

Az egyensúly megtalálása

Az egyensúly megtalálása

Az egyensúly megtalálása

nike_1.jpg

A helyes arányt megtalálni életünk különböző területein az egyik legnehezebb feladat. Néha talán túlzásokba esünk (én legalábbis ebben nagyon jó vagyok), más területeket pedig elhanyagolunk. Megannyi negatív dolog van az életünkben a mindennapokban; aggodalom, félelem, szorongás, bűntudat, harag, önmarcangolás - sokszor valami olyasmi miatt, amit nem is tudunk irányítani. A másik oldalon viszont ott létezik a  nyugalom, az önbizalom, a megbocsátás, a szeretet és az öröm. És, hogy melyik  oldal van túlsúlyban, ez rajtunk múlik.

Sokat gondolkodtam azon, hogyan is írhatnám le az egyensúlyhoz vezető utat a mindennapokban. Sok minden változott, de most úgy érzem, nem változtatnék semmit sem a jelenlegi gondolkodásmódomon. És azt hiszem, hogy ez így jó, ide akarunk a legtöbben eljutni. Ebben a posztban írok a megváltozott edzéseimről, a futásról való hozzáállásomról, a minimalizmusról és a munkámról. Hogyan hoztam magam vissza a ló túloldaláról a hintaszék közepére ezeken a területeken.

A munkában

Próbálom nem hazavinni a munkát, hanem inkább a napi 8-9 órámban minél effektívebb lenni, pedig ezer és egy dolgot csinálok. Legyen értelme a munkaidőmnek! Egyik munkatársam azt mondja, hogy aki nem tudja napi 8 órába belepasszírozni a munkahelyi feladatokat, az rosszul csinál valamit. Későn kezd, rosszul osztja be az idejét, kapkod, nincs terve aznapra, halogat és végül minden összeomlik. Egyetértek vele. Mert volt, hogy későn tértem haza a munkából vagy hétvégén mentem be a laborba és visszatekintve, legtöbbször az én hibám volt. Tanultam belőle, ma már napokra előre beosztom a munkát, így mindig tudom, hogy mi vár rám. Listát írok, szervezek, koncentrálok. Vallom, hogy nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk. Nagyon nagy a különbség! Tudatos tervezés, időbeosztás, kevesebb csevegés a munkatársakkal munkaidőben.. meghozza az eredményt.

A sportban

A tavalyi év abszolút a futás éve volt, fel sem tudnám sorolni, hogy hol és mennyit futottam. Vivicittá Félmaraton, Cambridge Town and Gown, Cambourne 10 k, Girton 5k, Color Run, futóklub és végül az 1000 km. Büszke voltam magamra, de éreztem, hogy ez most ennyi volt, elteszem magamnak ezt az 1000 km-t egy mentális befőttes üvegbe és ráragasztom az "Életem legnagyobb sportteljesítménye" cetlit. Ebben az évben vissza akartam kerülni abba az állapotba, amikor csak az élvezetért és a kikapcsolódásért futottam. Hogy ne kelljen versenyekre készülnöm, hogy ne kelljen ostoroznom magam a tempó miatt vagy ha nincs kedvem menni. Több héten keresztül nem is éreztem, hogy futnom kellene. Viccesen mindenkinek azt mondtam, hogy én futónyugdíjba vonultam, most rajtuk a sor, hagyjon engem mindenki békén, én most pihenek.

Vártam a pillanatra, a Vágyra, hogy futni szeretnék szabadon és vidáman. Szerencsére ez visszatért! 2017 óta egyszer sem néztem meg, hogy mennyit futottam az adott hónapban, sőt a tempómat is csak elvétve figyelem. Futónak vallom magam, bár nem futok annyit, amennyit mások gondolnak rólam. Ha nem akarok menni futni, akkor nem megyek, ilyen egyszerű ez. Ha pedig szeretnék, akkor elintézem, hogy minél előbb futócipőt húzhassak. Ha esik, ha fúj. Azért futok, mert szeretek és akkor, amikor akarok. Nincs kényszer, nincs görcsösség, mert az egyetlen elvárásom, hogy ami éppen csinálok, az boldogsággal töltsön el. A futás mellett visszatértem az edzőterembe erősíteni, ami nagyon sokat segített az átmeneti, renegerációs hónapokban. Elégedett vagyok a kilóim számával, az alakommal, a fittségemmel, megtaláltam az egyensúlyt a saját testemmel.

A minimalizmusban

A minimalizmus tulajdonképpen egy felismerés, hogy mik az igazán fontos dolgok az életben. Egy felimerés, miszerint a halmozás, a vásárlás és a tárgyak úgy általában nem fognak boldoggá tenni. - Hogyan lettem minimalista

Megtanultam, hogy mindenkinek megvan a saját minimalizmusa és hogy milyen mértékben használod ezt a elvet, azt senki más nem erőltetheti rád. Valakinek az a boldogsága, hogy egy kis kunyhóban él az erdő mellett, ahol ő termeli meg az élelmeit és készíti el a tisztítószereit. Valaki több év halmozás után kidobja a felesleges tárgyait, hogy könnyítsen a lelkén, egy letisztult dizájnt és stílust követ. Valaki nem eszik állati eredetű élelmiszert - számomra a vegán életmód is valamilyen szinten minimalizmus. Valakinek viszont azt jelenti, hogy nem használ kozmetikumokat vagy csak minimálisat. Nincsenek szabályok, hiszen csakis a Te életed létezik. Mert mindenki magának választ életmódot. Én minimalistának vallom magam. Nem halmozok bútorokat és tárgyakat a lakásomban, a szépségápolásban próbálok kevesebb összetevőből álló, természetesebb termékeket választani, sétálok ahová tudok és szelektálom az ismerősi körömet. Számomra a rend az, ami igazán segít tisztán látni. De kocsival megyek a munkahelyemre, van TV-m és szeretek olvasni, tehát egy kisebb gyűjteményem van belőlük, sőt nem magamnak készítem viaszból a szappant, de attól még én is minimalista vagyok. A minimalizmust sokan ugyanis összekeverik a nélkülözéssel, pedig egyáltalán nem erről lenne szó. A lényeg az egyensúly megtalálása. Ez az egyesúly pedig nem más, mint amikor a saját életmódodba úgy alakítod bele az irányzatokat, a különféle elemeket és a stílusokat, ahogyan Neked tetszik, ami Téged boldoggá tesz.

És talán ez a legjobb végszó a végére, hiszen a lényeg, hogy az életed Te éled és senki más. Soha senki nem fogja átélni a fentebb említett érzéseket, soha senki nem tudja helyetted megszervezni az életed vagy teljesen megérteni a gondolataidat. A szorongás, a félelem vagy éppen az elégedettség és önbizalom mind benned zajlanak. Te döntöd el, hogy mi marad a végén.

 

KAPCSOLÓDÓ POSZTOK

Hogyan maradok motivált a mindennapokban?

INSTAGRAM

FACEBOOK

 

Tudatos bőrápolás, minimalista gondolatok

Tudatos bőrápolás, minimalista gondolatok

Tudatos bőrápolás, minimalista gondolatok

Sokáig nem tudatosan, hanem reklám alapján választottam termékeket, vagy csak azért, mert jó illatuk volt. A beauty blogger/vloggervilágben szinte nincs megállás, percenként jönnek az új terméktesztek, az ember lánya már azt sem tudja, hogy mit kenjen magára, annyi minden van a piacon. Amíg fiatalok vagyunk a bőrünk sok mindent túlél... éjszakázások, fesztiválok, egészségtelen diéták, szemfestékkel alvás, nehéz alapozók. Én is nagyon sok bűnt elkövettem a bőröm ellen fiatalabb koromban, de a harminchoz közeledve (jesszus!) lecsillapodtam, tudatosabban vásárolok és nagyjából kialakult a bőrápolási rutinom is. Ahogy az élet minden területén, a szépségápolásban is az egyszerűséget tartom szem elől. De hogyan jutottam el ide?

skin.jpg

Összetevők és mások véleményei

Teljesen reflexből jön, hogy megfordítom a terméket és megnézem az INCI listát. Ha túl hosszú, akkor általában pakolom is vissza, ha viszont tetszik, amit látok, akkor közelebbről is megnézem, hogy mit fogok a bőrömre kenni. Van egy általános "nem listám". Például próbálok a parabénmentességre törekedni, elsősorban azokat a termékeket választani, amelyek kíméletesek. Ezért is választom mostanában a LUSH, az Alverde vagy a Yamuna termékeit. Anya pedig sokat használja az Ilcsi natúrkozmetikumait, remélem családban marad ez a természetesség. Emellet megnézem mások véleményeit, átböngészem a Krémmániát és pár minimalista blogger ajánlását is.

Bevált termékek és a nem halmozás művészete

Ha akciós a kedvenc termékem, akkor is csak egyet veszek belőle. Nem tárazok be, mert már történt olyan, hogy a kedvenc BB krémemtől egyszerűen besokkaltam vagy a nyárra használt arckrém az őszi szélben nem nyújtotta a várt hatást. Én tipikusan az a lány vagyok, aki visszatér a kedvencekhez. Ilyenkor képzeletben mindig meglapogatom a vállam, mert tudatos nőnek érzem magam.

Smink

Bár ha emberek közé megyek, én mindig teszek fel sminket, de a kevesebb több elvet követem. Például több éve nem használtam alapozót, hanem lecseréltem őket a könnyedebb BB krémekre. Ha hazaérek, az első az, hogy alaposan lemosom az arcbőröm, ha pedig hétvégén otthon vagyok, nyilván hagyom levegőzni a bőröm, nem teszek fel semmit, csakis arckrémet.

Az ár és a minőség

Ez azért nehéz, mert nem lehet általánosítani. Lehet egy high-end termék tele mindenféle veszélyes kemikáliával és vehetünk egy olcsó natúrszappant a helyi vásáron, ami szuperül beválik. Itt az a fontos, hogy Neked és a bőrödnek mi jó. Hosszú ideig például egyáltalán nem tudatosult bennem, hogy ezek a krémek bekerülnek a szervezetembe. Magadra kensz egy testápolót, egy kézkrémet, ami beszívódik a bőrödbe. Így ne legyen mindegy, hogy mi kerül be!

Itt gyorsan hozzá is teszem, hogy nem csak natúrkozmetikumokat használok, de próbálok törekedni arra, hogy egyre kevesebb összetevővel terheljem a bőröm és a szervezetem. Elindultam az úton.

Ti mennyire válogatjátok meg a bőrápolási termékeiteket? Mit jelent számotokra a minimalista bőrápolás?

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hogyan lettem minimalista?

A LUSH Westendben jártam

INSTAGRAM

FACEBOOK

Legyél Te is Girlboss!

Legyél Te is Girlboss!

Legyél Te is Girlboss!

I never dreamed about success. I worked for it.

Hónapok óta befejeztem Sophia Amoruso #GIRLBOSS című könyvét, de a beszámolóval egy kicsit vártam. Most, hogy a Netflixen elindult a történetet feldolgozó sorozat is, úgy éreztem, hogy ideje összegeznem a saját véleményemet is.

Imádtam a könyvet, mert Sophia története nagyon inspiráló. Arra tanít, hogy mindegy, hogy honnan jössz, milyen háttérből, kemény és kitartó munkával igenis lehet sikereket elérni. És, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy lusták legyünk. :)

Sophia egy teljesen átlagos, hebrencs tini volt, alkalmi munkákat végzett, dolgozott a Subwayben, árult cipőket is és szerette a kicsit extrém, vintage ruhákat. Azonban valamit nem tudott elfogadni; nem akart a kapitalista rendszer rabszolgája lenni. Nem akarta elhinni, hogy az élet abból áll, hogy dolgozol, adózol, túlélsz. Mert valóban nem ebből kell, hogy álljon, viszon sokan nem tudnak kilépni a mókuskerékből. (Vagy ki tudnának, de nem akarnak..). Nekem egyből beugrott a mondás, miszerint Amíg nem a saját álmaidat éled, addig mások álmait valósítod meg.

Sophia utált másoknak dolgozni, így a munkahelyeit gyorsan cserélte. Sokszor elbocsátották, de volt, hogy ő táncolt ki egy hirtelen ötlettől vezérelve. Az egyik munkahelyét elhagyva benézett a kedvenc turkálójába, ahol egy kincsre lelt; egy alig használt designer dzsekire (ITT), amelyet mindössze 9 dollárért vett. Na és mit tett ezzel Sophia? Feltette eBayre, ahol 615 dollárért kelt el! Innen pedig már nem volt megállás. Turikba járt, hogy minél jobb darabokat találjon és hogy ezeket továbbadja. Megtehette volna, hogy csak szimplán feltölti a képeket a netre, de Sophia ennél sokkal kreatívabb volt. Modellt állt, helyszíneket keresett a fotózásokhoz és elkezdte építeni online üzletét, a Nasty Galt. És most hol is tart? A világon több, mint ötszázezer vevője van, a bolt 60 országból elérhető és 2012-ben elnyerte a Fastest Growing Retailer címet az INC magazin szerint.

Számos sikersztorit olvashatunk, de a könyv azért is egyedi, mert Sophia a könyben elárulja a saját sikerének összetevőit, amelyet mi is hasznosíthatunk. Mik ezek?

Money looks better in the bank than on your feet. A pénz jobban néz ki a bankban, mint a lábaidon. Tehát gazdálkodj okosan! Nagyon sokan nagyon sokat költenek olyan dolgokra, amelyekre nincs szükségük. Végtelen mennyiségű ruhák, cipők, telefon és még sorolhatnám. Nincs rá szükség. Ha megtanulod, hogy hogyan kell kezelni a pénzt okosan, tehát többet takarítasz meg, mint amennyit költesz, akkor szabad leszel. Nem kell ott maradnod egy munkahelyen, egy városban vagy akár egy kapcsolatban, mert nem tudod megtenni, hogy továbblépj. Az anyagi függetlenség az egyik legnagyobb kincs az egészség után.

Treat your mind like your money, don't waste it. Kezeld úgy a gondolataidat, mint a vagyonodat, ne pazarold el őket. Ez a gondolat talán még jobban tetszik. A recept egyszerű; te kontrollálod a gondolataidat, a gondolataid pedig irányítják az életedet. Nyilván mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki mindig negatív. Aki mindig sopánkodik, hogy semmi sem jó, aki állandóan panaszkodik a munkáról, arról, hogy fáradt, a családi teendőkről, a szomszéd kutyájáról, a rendszerről. És tényleg minden rossz velük történik. Lerobban a kocsi, elküldik a munkahelyéről, a vajas kenyér pedig mindig a vajas oldalára esik. Amit adsz, azt kapsz. Ahogyan hozzáállsz másokhoz, úgy állnak hozzád mások is. Gondolj arra, hogy mit lehet kihozni egy adott helyzetből, ne pedig arra, hogy ez most miért rossz. Meglátod, a világ kinyílik előtted. :)

Red String Theory. Talán ez a kedvencem. Sophia ötévesen maga köré tekert egy piros madzagot és a játszótéren ebben rohangált. A többi gyerek először nem értette, hogy mit csinál, de megkérdezték, hogy mit jelent a piros madzag. Erre ő azt mondta, hogy egy papírsárkány van a másik végén, de olyan magasan, hogy nem látni a felhőktől. Nemsokára minden gyerkőc piros szalaggal átkötve futott a játszótéren, hogy a képzeletbeli sárkányrepülőkkel játszanak. Az üzenet pedig? Higgy magadban és az az emberek is hinni fognak benned.

A könyvben Sophia arról is beszámol, hogy hogyan találta meg a megfelelő beosztottakat, hogyan érdemes önéletrajzot összeállítani, mire kell felkészülni egy interjú során vagy ha előléptetést szeretnénk, hogyan kell helyezkedni a munkahelyen és megdolgozni a sikerért. Nem is mondok el több titkot, irány a könyvesbolt, mert motivációból nem lesz hiány ebben a könyvben!

 A könyv alapján készült sorozat pedig elérhető a Netflixen is.

girlboss1_1.JPG

Kapcsolódó linkek

NASTY GAL

INSTAGRAM

 

 saját készítésű képek