Már nagyon régóta készültem arra, hogy megosszam a kedvenc süteményem receptjét, de az az igazság, hogy szerettem volna mindkét verziót tökéletesíteni. És mit ne mondjak.. tucatnyi banánkenyérrel arrébb sikerült is ez a tervem. Sokáig úgy gondoltam, hogy a banánkenyér nem igazi tojás nélkül, viszont egyre több vegán receptet nézegettem és úgy döntöttem, hogy megpróbálom növényi alapon is megsütni. A lényeg, hogy a banánnak mindkét esetben túlérettnek kell lennie (minél feketébb, annál jobb).
TOJÁSOS, NEM VEGÁN VERZIÓ
HOZZÁVALÓK
130 g vaj vagy kókuszolaj
130 g cukor
2 nagy tojás
130 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 nagyon érett banán
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt 170 fokra melegítem légkeveréses beállításon. A vajat és a cukrot puhára keverem, a banánt egy villával összetöröm, amíg nem darabos, majd hozzáadom a cukor-vaj keverékéhez. A két tojást külön felverem, majd ezt is hozzáadom. A lisztet és a sütőport ezután két kanalanként, lassan adom a keverékhez, hogy ne essen össze a tojáshab. A kenyérformába beleöntöm, 35 percig sütöm, majd az idő letelte után ÓVATOSAN kinyitom a sütő ajtaját RÉSNYIRE, hogy egy fakanalat bele tudjak helyezni (lásd videó lentebb) és így a sütőt lassan hagyom kihűlni, hogy a sütemény nehogy összeessen (körülbelül 10-15 perc elegendő), majd kiveszem, hagyom, hogy kihűljön és egy spatula segítségével a süti és a forma között meglazítgatom, hogy könnyen ki tudjam venni. :) TÁDÁM!
VEGÁN VERZIÓ
Semmivel sem nehezebb, sőt a tojás elhagyása miatt egyszerűbb is megcsinálni ezt a változatot. Több banán kell hozzá és nem lesz annyira porhanyós, de ízre nagyon közel vannak. :)
Erről készítettem egy videót, amelyet itt meg is tekinthettek:
Szeretitek a banánkenyeret? Melyik verziót készítenétek el?
Továbbiak