Három hete hús- és tejmentes életmódba kezdtem és nagyon sok kérdést kaptam arról, hogy hogyan tudtam hirtelen átállni, mit eszem egy nap, hogyan tartom meg a testsúlyom és miket készítek magamnak. Azt hiszem, hogy a legnagyobb kihívás 100%-osan növényi életmódon étkezni, hogy mindig lennie kell valami készételnek a hűtőben, amihez nyúlni lehet vagy a városba/munkába menve magunkkal lehet vinni, hiszen nem lehet csak úgy felkapni egy péksütit vagy egy szendvicset a vaj és egyéb tejes hozzávalók miatt. Szóval úgy döntöttem, hogy az első hetek próbálkozásait megosztom Veletek. Nyilván még nagyon az elején vagyok ennek az új életmódnak, ezért kezdésnek egy-két példát szerettem volna mutatni. A tápanyagok számolgatását most nem is részletezném, azt egy következő posztban osztom majd meg. :)
REGGELI
Két szabályt mindig betartok:
1.Minden reggel kávéval indítom a napom.
Amióta átváltottam vegán életmódra, azóta szójatejet használok (az édesített verziót), ami szerintem a növényi tejek közül a legjobb a kávéba a minimális íze miatt. Próbáltam már zabtejet, kókusztejet, mandulatejet, kesudiótejet, de a markáns ízük miatt nem passzoltak a kávéhoz. Zabkásában, turmixokban viszont tökéletesek.
2. Sosem hagyom ki a reggelit.
Mióta Angliába költöztem nagyon megszerettem az igazi mogyoróvajat (ami egyáltalán nem egyenlő a nutellával). Az organikus mogyoróvaj nem tartalmaz pálmaolajat (és cukrot sem), csakis a mogyoróból származó természetes olajakat, ami gyakran megül egyébként a massza tetején, ezért használat előtt jól össze kell keverni. Szóval, ha tehetem, akkor legalább két pirítóssal indítom a napom és gyakran banánnal vagy egyéb gyümölcsökkel díszítem, illetve juharsziruppal, amit imádok. Ha tehetném, akkor elutaznék Kanadába (amit amúgy az elkövetkezendő két évben tervezek is), hogy felvásároljak egy életre elegendő juharszirup-készletet. A kenyeret már több éve mi sütjük magunknak, ami általában teljes kiőrlésű liszttel készül. Nemcsak puha és finom, de a frissen sült kenyér illata egyenlő a boldogság négyzetével, imádom!
A zabkása a másik reggeli favorit, amiből általában a baba-verziót eszem (leginkább zabpépnek nevezném) az IBS-em miatt, viszont van olyan nap, hogy a "rendes" verziót készítem el. Ilyenkor vigyáznom kell arra, hogy a nap folyamán kevesebb rosttal teli ételt egyek (ami valljuk be, növényi alapú étkezés során elég nehéz).
EBÉD
Általában könnyebben emészthető ebédet eszem; tésztafélék vagy barnarizs valamilyen szósszal; paradicsomos lencsés, pesztós, kínai sült zöldséges. Van, hogy indiai zöldséges curryt készitek, lecsót friss kenyérrel vagy burgurral vagy ha nincs sok időm főzni, akkor csak tortillatekercseket friss zölségekkel, vegán hamburgerrel, avokádókrémmel vagy tejmentes pesztóval.
VACSORA
Vacsorára általában könnyebb ételt készítek. A kedvenceim a főzelékek, mint a sárgaborsófőzelék, de imádom a töklevest, a paradicsomlevest meg amúgy mindenféle ilyen ételt. :) Emellett ilyenkor szoktam készíteni friss salátákat is, például a kedvencem a juharszirupos körte és dió saláta (amit gyakran almával készitek).
RÁGCSÁLNIVALÓ (+egy recept)
Hoztam egy szuper snack receptet, amit a The Minimalist Baker könyvéből tanultam, napközben általában ezt eszem, ha megéhezem. Ha épp nincs raktáron ez a zabszelet, akkor friss gyümölcsöket rágcsálok (a fogszabályzóm miatt elsősorban a puhábbakat, mint a banán, málna vagy az ananász).
Íme a recept - MOGYORÓVAJAS ZABSZELET
Hozzávalók:
- 135 g zabpehely
- 84 g tört mandula, dió vagy mogyoró
- 220 g datolya (én mazsolával is készítettem már)
- 60 ml juhar- vagy agavészirup (igazából édesítés nélkül is finom a datolya miatt)
- 64 g mogyoróvaj
Elkészítés:
- Melegítsd a sütőt 180 fokra.
- Helyezd a diófékéket és a zabot sütőpapírra, pirítsd őket 10-15 percig, majd hagy kihűlni kicsit.
- A datolyát (vagy a mazsolát) konyhai robotgéppel dolgozd össze sűrű masszává.
- Keverd össze ezt a masszát a diófélékkel, illetve a zabbal.
- Melegíts meg a mogyoróvajat 2 percig alacsony hőmérsékleten és add hozzá a juhar- vagy agavészirupot.
- Még melegen keverd hozzá a diós, zabos masszát. Jól keverd össze, hogy homogén legyen.
- Gyúrd labdává, majd helyezd a sütőpapír felére. 1-1.5 cm vastagságra "nyújtsd ki" - én a kezemmel tapogattam le.
- A papír másik felét hajtsd rá, egyengesd el, majd tedd a hűtőbe fél órára.
- Ezután szeleteld fel egyenletesen. :) Kb 7-10 szeletet kapsz, amely egy hétig a hűtőben tárolva megőrzi az állagát.
Nektek van kedvenc húsmentes/tejmentes ételetek?
KAPCSOLÓDÓ OLDALAK