Az olvasottság nem publikus.

Egy csésze energia

  • Enikő és a Blog
  • Fittnapló
  • Lélekszárny
  • Könyvespolc
  • Megjelenések
  • Kontakt
  • Anglia
  • Minimalizmus
Facebook Twitter Instagram

Keresés

Facebook oldaldoboz

Legnézettebb Posztok

  1. Kezdő futók leggyakoribb hibái
  2. Kempingezés kezdőknek
  3. Mosható Pelenkák, az első tapasztalatok
  4. Hogyan lettem molekuláris biológus?
  5. Növényi alapú táplálkozás kezdőknek
  6. Minimalista babavárás
  7. Porridge, az angol zabkása
  8. A kanapétól az 5 km-ig
  9. Az egyensúly megtalálása
  10. Hogyan lettem minimalista?
  11. Minimalizmus - Hogyan vásárolj kevesebbet?
  12. Hogyan maradok motivált a mindennapokban?
  13. Koffein: Én erre jutottam 25 év után
  14. Mit eszem egy nap + egy recept
  15. Nyújtás alapok, ahogy én csinálom

Archívum

  • 2021 február (1)
  • 2020 május (2)
  • 2020 február (1)
  • 2019 december (1)
  • 2019 november (1)
  • 2019 augusztus (1)
  • 2019 június (2)
  • 2019 május (3)
  • 2019 március (1)
  • 2019 február (1)
  • 2019 január (1)
  • Tovább...
Mit eszem egy nap + egy recept

Mit eszem egy nap + egy recept

›
Mit eszem egy nap + egy recept

Az első szárnypróbálgatások vegánként

2017/7/16 : Enikő Menczel 3 komment

vegan.jpg

Három hete hús- és tejmentes életmódba kezdtem és nagyon sok kérdést kaptam arról, hogy hogyan tudtam hirtelen átállni, mit eszem egy nap, hogyan tartom meg a testsúlyom és miket készítek magamnak. Azt hiszem, hogy a legnagyobb kihívás 100%-osan növényi életmódon étkezni, hogy mindig lennie kell valami készételnek a hűtőben, amihez nyúlni lehet vagy a városba/munkába menve magunkkal lehet vinni, hiszen nem lehet csak úgy felkapni egy péksütit vagy egy szendvicset a vaj és egyéb tejes hozzávalók miatt. Szóval úgy döntöttem, hogy az első hetek próbálkozásait megosztom Veletek. Nyilván még nagyon az elején vagyok ennek az új életmódnak, ezért kezdésnek egy-két példát szerettem volna mutatni. A tápanyagok számolgatását most nem is részletezném, azt egy következő posztban osztom majd meg. :)

REGGELI

Két szabályt mindig betartok:

1.Minden reggel kávéval indítom a napom.

Amióta átváltottam vegán életmódra, azóta szójatejet használok (az édesített verziót), ami szerintem a növényi tejek közül a legjobb a kávéba a minimális íze miatt. Próbáltam már zabtejet, kókusztejet, mandulatejet, kesudiótejet, de a markáns ízük miatt nem passzoltak a kávéhoz. Zabkásában, turmixokban viszont tökéletesek.

2. Sosem hagyom ki a reggelit.

Mióta Angliába költöztem nagyon megszerettem az igazi  mogyoróvajat (ami egyáltalán nem egyenlő a nutellával). Az organikus mogyoróvaj nem tartalmaz pálmaolajat (és cukrot sem), csakis a mogyoróból származó természetes olajakat, ami gyakran megül egyébként a massza tetején, ezért használat előtt jól össze kell keverni. Szóval, ha tehetem, akkor legalább két pirítóssal indítom a napom és gyakran banánnal vagy egyéb gyümölcsökkel díszítem, illetve juharsziruppal, amit imádok. Ha tehetném, akkor elutaznék Kanadába (amit amúgy az elkövetkezendő két évben tervezek is), hogy felvásároljak egy életre elegendő juharszirup-készletet. A kenyeret már több éve mi sütjük magunknak, ami általában teljes kiőrlésű liszttel készül. Nemcsak puha és finom, de a frissen sült kenyér illata egyenlő a boldogság négyzetével, imádom!

vegan_reggeli.jpg

A zabkása a másik reggeli favorit, amiből általában a baba-verziót eszem (leginkább zabpépnek nevezném) az IBS-em miatt, viszont van olyan nap, hogy a "rendes" verziót készítem el. Ilyenkor vigyáznom kell arra, hogy a nap folyamán kevesebb rosttal teli ételt egyek (ami valljuk be, növényi alapú étkezés során elég nehéz).

EBÉD 

Általában könnyebben emészthető ebédet eszem; tésztafélék vagy barnarizs valamilyen szósszal; paradicsomos lencsés, pesztós, kínai sült zöldséges. Van, hogy indiai zöldséges curryt készitek, lecsót friss kenyérrel vagy burgurral vagy ha nincs sok időm főzni, akkor csak tortillatekercseket friss zölségekkel, vegán hamburgerrel, avokádókrémmel vagy tejmentes pesztóval.

vegan_ebed.jpg

img_0642.JPG

VACSORA

Vacsorára általában könnyebb ételt készítek. A kedvenceim a főzelékek, mint a sárgaborsófőzelék, de imádom a töklevest, a paradicsomlevest meg amúgy mindenféle ilyen ételt. :) Emellett ilyenkor szoktam készíteni friss salátákat is, például a kedvencem a juharszirupos körte és dió saláta (amit gyakran almával készitek).

vegan_vacsi.jpg

RÁGCSÁLNIVALÓ (+egy recept)

Hoztam egy szuper snack receptet, amit a The Minimalist Baker könyvéből tanultam, napközben általában ezt eszem, ha megéhezem. Ha épp nincs raktáron ez a zabszelet, akkor friss gyümölcsöket rágcsálok (a fogszabályzóm miatt elsősorban a puhábbakat, mint a banán, málna vagy az ananász).

Íme a recept - MOGYORÓVAJAS ZABSZELET

Hozzávalók:

  • 135 g zabpehely
  • 84 g tört mandula, dió vagy mogyoró
  • 220 g datolya (én mazsolával is készítettem már)
  • 60 ml juhar- vagy agavészirup (igazából édesítés nélkül is finom a datolya miatt)
  • 64 g mogyoróvaj

Elkészítés:

  • Melegítsd a sütőt 180 fokra.
  • Helyezd a diófékéket és a zabot sütőpapírra, pirítsd őket 10-15 percig, majd hagy kihűlni kicsit.
  • A datolyát (vagy a mazsolát) konyhai robotgéppel dolgozd össze sűrű masszává.
  • Keverd össze ezt a masszát a diófélékkel, illetve a zabbal.
  • Melegíts meg a mogyoróvajat 2 percig alacsony hőmérsékleten és add hozzá a juhar- vagy agavészirupot.
  • Még melegen keverd hozzá a diós, zabos masszát. Jól keverd össze, hogy homogén legyen.
  • Gyúrd labdává, majd helyezd a sütőpapír felére. 1-1.5 cm vastagságra "nyújtsd ki" - én a kezemmel tapogattam le.
  • A papír másik felét hajtsd rá, egyengesd el, majd tedd a hűtőbe fél órára. 
  • Ezután szeleteld fel egyenletesen. :) Kb 7-10 szeletet kapsz, amely egy hétig a hűtőben tárolva megőrzi az állagát.

img_0371.JPG

 

Nektek van kedvenc húsmentes/tejmentes ételetek?

 

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

INSTAGRAM

FACEBOOK

Facebook Tumblr Tetszik
0
3 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • 20 dolog, amire nem költök 20 dolog, amire nem költök
  • 15 hónapos update 15 hónapos update
  • Vissza a munkába, kezdődhet a bölcsi! Vissza a munkába, kezdődhet a bölcsi!
  • Banánkenyér VEGÁN és NEM VEGÁN Banánkenyér VEGÁN és NEM VEGÁN
  • Minimalista Otthon Kihívás | Kapszulagardrób Minimalista Otthon Kihívás | Kapszulagardrób

A bejegyzés trackback címe:

https://youaremycupoftea.blog.hu/api/trackback/id/12666503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabuschka 2017.07.16. 20:54:36

A mogyoróvajjal jó ötletet adtál, köszi! Meg a zabos süti is jó ötlet. Nekem a kedvencem a bolognai spagetti vöröslencséből sajttal megszórva (én csak vega vagyok) és rákaptam a csicseriborsóra is. Azt általában quinoával keverem össze.
Nálunk csak én nem eszem húst, így még nehezebb olyan ételeket készíteni, amelyhez a húst külön hozzáadva is finom étel készül. Átnéztem három szakácskönyvet is, de alig találtam könnyen elkészíthető és egyszerű recepteket. Igyekszem majd kreatív lenni. :-)
Válasz erre 

Enikő Menczel · http://youaremycupoftea.blog.hu/ 2017.07.16. 21:14:22

@gabuschka: Nekem a The Minimalist Baker van meg, ahol nagyon jó ötletek vannak. Mi is szoktunk vöröslencsés bolognait csinálni. Csicseriborsóból szoktam hummuszt gyártani, szuper vacsi. :) Én egyedül nagyon nehezen csinálnám végig, könnyebb, hogy csak egyfélét kell főzni. :) De kitartás! Nézesd meg Vele a What the Health filmet. :)
Válasz erre 

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.07.16. 22:18:36

A mogyoróvaj már csak azért se lehet egyenlő a Nutellával, mert az egyikben földimogyoró, a másikban törökmogyoró van :)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása
Ajánló