Tea mellé egy kis süti.. :)
Életem első kakaós tekercsét nem akartam túlbonyolítani, bíbelődni a kelttésztával, ezért a fahéjas dán tekercs egyszerű receptjét kakaósítottam. Így születtek meg a világ legcukibb és pihepuhább kakaós csigái, melyeknek büszke anyukája vagyok. :) Íme a recept, amit Stahl Konyhájából lestem el. :)
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 40 dkg finomliszt és teljes kiőrlésű liszt keveréke 1:1 arányban
- 1 kávéskanál sütőpor
- 0,5 kávéskanál szódabikarbóna
- 5 dkg barnacukor
- 15 dkg natúr joghurt
- 1,5 dl dl tej
- A töltelékhez
- barnacukor és kakaópor keveréke :)
A folyamat:
1. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
2. A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát meg a cukrot összekeverjük egy nagy tálban, aztán hozzáadjuk a joghurtot, a tejet és 1-2 evőkanál híján a megolvasztott, kihűlt vajat. Ezután néhány mozdulattal összegyúrjuk az egészet.
3. A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán, lisztezett nyújtófával téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a maradék olvadt vajjal.
4. Összekeverjük a töltelékhez a cukrot a kakaóporral és egyenletes rétegben a kinyújtott, levajazott tésztára szórjuk.
5. Végül a csiga-gyártás: a kakaós cukorral meghintett tésztát az egyik hosszabb oldalán indítva szorosan feltekerjük, majd felvágjuk 12 egyenlően vastag szeletre. Ezeket egymás mellé állítjuk a tepsiben, és miután mindet megkentük egy kis tejjel, 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. :)
Tádáám:
Sokkal finomabbak lettek, mint a bolti gyártmányok, mindenféle hozzáadott mesterséges adalék nélkül. A cukrot cserélhetjük steviára, de én megmaradtam az eredeti receptnél, mert reggel nem árt egy kis plusz energia. :) Próbáljátok ki és élvezzétek! :)